Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Milyen szülő leszel 20 év múlva?

Régebben, mikor még magam is szinte gyerek voltam, sokat hallgattam a Kossuth Rádióban a Vendég a háznál - Gyerekekről felnőtteknek című műsort. Talán Te is ismered. Ma már, hogy három gyermeket nevelek, nemigen érek rá rádiót hallgatni. Most azonban felhívták a figyelmemet arra, hogy a gyerekek nyelvtanulásáról volt benne szó, ezért kikerestem az interneten a műsort és meghallgattam. (Ezen a linken Te is meghallgathatod még egy rövid ideig. Klikkelj a műsor melletti időpontra (11:30), és tekerj (az oldal tetején) a 11:49:49 időpontig, ott kezdődik pontosan ez a beszélgetés.)

A műsorban két szakember véleményére is hivatkoztak a gyerekek nyelvtanulása kapcsán. Egy logopédus semmiképp nem javasolta az idegen nyelv tanulásának elkezdését addig, amíg a gyermek magyar beszéde nem tiszta. A másik szakember egy pszichológus volt, aki azt hangoztatta, hogy csak szilárd anyanyelvi alapokra lehet és érdemes ráépíteni. (Másról is volt szó, csak ezeket emelem ki.)

Bennem az a kérdés merül fel (már nem először), hogy a kisgyermekek nyelvoktatása kapcsán miért nem nyelvtanárokat és gyermek-nyelvoktatókat kérdeznek meg? Úgy gondolom, hogy inkább azoktól kellene szakvéleményt kérni, akiknek több éves (esetleg több évtizedes) tapasztala van az adott szakterületen.

Milyen szülőnek tart majd gyermeked 20 év múlva?Vajon honnan tudná egy logopédus vagy egy pszichológus, hogy a különféle oktatási módszerekkel mennyi idő alatt és milyen eredményeket lehet elérni a kicsi gyerekek idegen nyelvi fejlesztésében?

Olyan esetekről is hallottam, hogy a szülő a gyerekorvost vagy a védőnőt kérdezte meg a korai nyelvtanulás hasznosságáról, és aztán az ő véleményük alapján döntött gyermeke nyelvtanulásáról. Első blogbejegyzésünkben is egy olyan esetről írtunk, ahol valójában nem hozzáértő emberek nyilatkoztak.

Érdemes lenne egy felmérést végezni úgy körülbelül 20 év múlva, amikor a mostani gyerekek majd felnőttek lesznek, és el tudják mondani, hogy mennyire elégedettek a szüleik döntéseivel. A döntéseket ugyanis mi szülők hozzuk, de a következményeket a gyermekeink viselik.

Szerinted a műsorban szereplő 4 és fél éves kislány mit fog mondani 20 év múlva? Talán ezt? "Úgy örülök, anya, hogy 4 és fél évesen nem engedtétek meg nekem, hogy angolul játsszak azzal az angol anyanyelvű nénivel, így most szépen tisztán tudok magyarul beszélni. Igaz, hogy már akkor is tisztán ejtettem a magyar hangokat, addigra már az "r" hangot is éppen megtanultam."

A betelefonáló anyuka - aki mellesleg a gyermekének a legjobbat szeretné, hiszen több szakembert is megkérdez -, azt mondta, hogy a kislánya "nagyon szeretne menni, nagyon érdekli az angol". Vajon hány kisgyermek van az országban, akinek megvan a lehetősége, hogy idegen nyelvekkel találkozhasson, csak visszatartják logopédiai, pszichológiai vagy egyéb okokra hivatkozva?

2011.03.10.

Te kitől kérsz tanácsot és hogyan döntöttél gyermeked sorsáról?

Szerinted gyermekednek mi lesz a véleménye a Te mostani döntésedről? Hálás lesz majd Neked?


(A hozzászóláshoz nem szükséges regisztrálni. Ha be vagy lépve a portálra, akkor a hozzászólás tetején a felhasználóneved fog megjelenni.)

Nem szeretnél lemaradni az újabb blogbejegyzésekről? Regisztrálj portálunkon és iratkozz fel a NyelvBirodalom hírlevélre!NyomtatásE-mail