Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Mit tegyek, ha ő nem akarja?

Elhatároztad, hogy belefogsz az otthoni nyelvátadásba. Hetek, talán hónapok óta olvasgatsz már a témáról, gyűjtögeted az anyagokat, ötleteket. Lelkesen megteszed gyermekeddel az első lépéseket, és rögtön jön az első (nem várt) akadály is: gyermeked köszöni szépen, de nem kér a nyelvtanulásból. Benned egy világ omlik össze. Mit lehet ilyenkor tenni?

1. lépés: Ne add fel!

Az első, amit tehetsz, hogy nem adod fel. Gyermeked még kicsi ahhoz, hogy egyedül belefogjon egy új nyelv elsajátításába, szüksége van Rád. Ha Te feladod, akkor biztos, hogy nem lesz otthoni nyelvátadás. Gyermeked ahhoz sem elég nagy, hogy mérlegelni tudná, fontos-e a nyelvtudás, vagy hogy milyen előnyei vannak a korai nyelvtanulásnak, melyektől ő el fog esni.

2. lépés: Mi az oka?

Második lépésként meg kell találnod, hogy mi lehet a visszautasítás oka:

3-4 éves kor után szívesebben használják a jól bevált anyanyelvüket

 Gyakran előfordul, hogy az "idősebb" gyerekek, úgy körülbelül három-négy éves kor után, amikor már az anyanyelvükön szépen tudnak beszélni, egyszerűen nem óhajtanak egy másik nyelvet használni, és inkább a jól bevált anyanyelvüknél szeretnének maradni.

 

 Ha egyszerre több nyelvet próbálsz bevezetni az életébe, akkor az is lehet, hogy ezt már túl soknak találja.

 Főleg a pedagógus, nyelvtanár szülők érzik érintettnek magukat az otthoni nyelvátadásban, és szinte már elvárásnak érzik azt, hogy idegen nyelvre tanítsák gyermeküket. Gyermeked meg fogja érezni, hogy Te nem szereted, nem élvezed, tehernek vagy mesterkéltnek érzed az idegen nyelven való otthoni kommunikációt, és ez is kiválthat belőle ellenkezést.

 

Talán nem is a megfelelő módszerekkel akarsz gyermekeddel foglalkozni? Te otthon elsősorban anya vagy apa vagy, nem pedig nyelvtanár. Ha gyermekeddel idegen nyelven is szeretnél foglalkozni, az ne azt jelentse, hogy leülsz mellé és elkezded a nyelvtant magyarázni neki, majd feladatokat oldotok meg hozzá! A legjobb, ha ugyanazt csináljátok mint amit magyarul is tennétek, csak most éppen idegen nyelven.

 Esetleg gyermeked úgy érzi, hogy nem elég ügyes idegen nyelven? Sok szülő nincs tisztában azzal, hogy milyen fontos a gyerekeknek az elismerés. A kisgyerekek (de talán még mi felnőttek is) azt szeretjük leginkább csinálni, amiben sikerélményünk van.

 Az is lehet, hogy nem is az idegen nyelvvel függ össze a visszautasítás, hanem teljesen más oka van. Például kistestvére született, és a testvérféltékenység miatt bármi mást is visszautasítana, amit anya kezdeményez.

A visszautasítás okát leginkább Te tudod kideríteni, hiszen Te ismered gyermekedet és a Ti helyzeteteket legjobban. Viszont érdemes időt szánni a kiderítésre, mert ha lehetőséged van megszüntetni vagy mérsékelni a kiváltó okot (azért a kistestvért ne távolítsd el! :)) akkor lehet, hogy már meg is oldottad a problémát.

3. lépés: És hogyan tovább?! 

Nagyon sok türelemre és odafigyelésre lesz szüksége gyermekednek a részedről. Az alábbiakban szeretnélek néhány ötlettel segíteni:

 Az óvodáskorú gyerekekkel már sokmindent meg lehet beszélni. Elmondhatod neki, hogy vannak emberek, akik nem így beszélnek mint mi, és ha velük szeretnénk játszani, beszélgetni, akkor csak azon a másik nyelven tudunk. (Pici korukban a gyerekeknek egyébként nincs szükségük arra, hogy tudják, mit miért csinálnak, de lehet hogy nálatok ez ösztönzőleg hat.)

Olyan tevékenységet válassz, aminek nem tud ellenállni!

 Legyen eleinte csak néhány perc az idegen nyelv használata, és csak fokozatosan emeld az időt, figyelve gyermeked reakcióit!

 Mindig olyan tevékenységet válassz, amit nagyon szeret gyermeked, hogy ne tudjon ellenállni! A legtöbb gyereket alig lehet levakarni a képernyőről (akár tévé, akár számítógép), mutass neki például érdekes számítógépes (nyelvoktató) játékokat, amiben "véletlenül" az adott idegen nyelven beszélnek, vagy szerezd be kedvenc mesefiguráját báb vagy plüss formájában, aki épp most érkezett külföldről és csak angolul tud beszélni. Ebben az életkorban sok kisgyereknek a mozgás a mindene. Ha a tied is kis örökmozgó, akkor érdemes mozgásokkal kísért gyerekdalokat énekelni, vagy elmutogatható mondókákat keresni.

 Ne fukarkodj a dicséretekben, és lehetőség szerint csak olyat várj el gyermekedtől, amit teljesíteni is tud. Ne tedd túl magasra a mércét se gyermekednek, se magadnak!

A megelőzés ezen a területen is fontos. Ha tudod, hogy milyen akadályok gördülhetnek eléd a korai nyelvtanulás során (és Te már sokat tudsz róla :)) akkor azt odafigyeléssel, körültekintéssel akár el is tudod kerülni.

2011.05.25.

Te voltál már olyan helyzetben, hogy gyermeked visszautasította az idegen nyelvet? Hogyan oldottad meg a helyzetet?

Ha éppen most vagy ilyen helyzetben, írd meg egy hozzászólásban, hátha tudunk segíteni!

(A hozzászóláshoz nem szükséges regisztrálni. Ha be vagy lépve a portálra, akkor a hozzászólás tetején a felhasználóneved fog megjelenni.)

Nem szeretnél lemaradni az újabb blogbejegyzésekről? Regisztrálj portálunkon és iratkozz fel a NyelvBirodalom hírlevélre!

Tetszett a bejegyzés? :)

NyomtatásE-mail