Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Melyik nyelvet válasszuk: angolt vagy németet?

Rágódom. Mint mindig. Ilyen alkat vagyok. Most éppen azon rágódom, hogy melyik nyelvet válasszuk az iskolában a gyerekeinknek. Egyelőre csak az első gyerek esetében aktuális a kérdés, de néhány év múlva a többiekkel is hasonló helyzetbe kerülünk. Melyik nyelvet válasszuk: angolt vagy németet?

A mi iskolánkban 4. osztálytól tanulhatnak idegen nyelvet a gyerekek. Egy nyelvet lehet választani a felajánlott kettőből: angolt vagy németet. Hamarosan meg kell hoznunk a döntést, hogy melyik legyen a kiválasztott nyelv, amit öt éven át fog tanulni az általános iskola nyolcadik osztály végéig.

Angolul márpedig tudni kell!
Ha az eszemre hallgatok, akkor az angolt választom (ha már egyet kell), mert azzal bárhol a világon elboldogul, jobban mint a némettel. A német nyelvet csak Európában tudja használni, ott sem mindenhol, és angolul a németek is beszélnek - többnyire. Az angol nyelvet viszont nem lehet kikerülni. Ha soha nem megy külföldre, akkor itt Magyarországon is szüksége van az angolra, gondoljunk csak az internethasználatra vagy a későbbi munkavállalásra, hiszen a cégeknek jelentős része külföldi tulajdonban van, vagy a vezetőség illetve kollégák egy része nem magyar ajkú.

Kezdd a nehezebb nyelvvel! (?)
Az iskolában azt tanácsolták, hogy érdemes a német nyelvet választani, hiszen ha elsőként egy nehéz nyelvet tanul a gyermek, akkor később az angol nyelv - mint második idegen nyelv - tanulása már könnyebben fog menni. Bizonyos felmérések szerint német után könnyebb az angol, hát fogadjuk el ezt is egy érvnek. (Az én tapasztalataim ugyan nem ezt mutatják. Szerintem nagyon is egyéni kérdés, hogy kinek és miért megy könnyebben egyik vagy másik nyelv tanulása, de ez egy másik téma.)

A németet később már nem fogja megtanulni
Nem egy szülőtől hallottam, hogy azért választják első idegen nyelvnek a németet, mert egyébként azt úgysem tanulná meg gyermekük, hiszen nem lesz motivációja. Bírod követni? Még egyszer elmondom: Szerintük angolul mindenképpen meg fog tanulni a gyerek, hiszen muszáj lesz neki ha boldogulni akar az életben. Ezért a szülők németre íratják, nehogy később azt gondolja gyermekük, hogy ha már tud angolul, akkor minek tanulna németet. Kissé nyakatekert gondolat, de elgondolkodtató, mivel tudjuk, hogy a motiváció lényeges tényező a tanulás során.

Fogjuk bírni?
Tegyük fel, hogy a németet választjuk. Akkor mi lesz az angollal? A nyelvtanulásban fontos a folytonosság, nem szeretném ha elveszne a már eddig felszedett angoltudásuk. Könnyedén rámondanám: az iskolában tanulja a németet, itthon pedig hallja majd az angolt. A valóság azonban az lesz, hogy az iskolai németórákra itthon is kell majd készülni, mégpedig napi szinten. Abban az esti egy-két órában, amit jó esetben otthon töltünk. És ebbe az esti egy-két órába kell beleférnie az angolnak is - a magyar mellett. Este azonban már járna egy kis "saját" idő is a gyerekeknek, amiben az egyre függetlenebb gyerekek nem feltétlenül az anyjuk társaságát keresik. Angolt viszont csak tőlem hallanak. Hogy fogjuk ezt akkor kivitelezni? Nem szeretnék két szék közül a padlóra sem esni.

Ez már nem játék!
Angolul olvastunk mesekönyveket, angolul játszottunk, angolul néztünk mesefilmeket, vagy csak úgy általában angolul beszéltünk a mindennapi szituációk során. Igyekszem az olvasás- és írástanulást is játékos módszerekkel folytatni, de azért előbb-utóbb iskolaszagú foglalatosságoknak is be kell kerülni a mindennapokba, és bizonyos értelemben a szülőből tanár lesz. Némelyik gyerek ezt könnyen elfogadja, némelyik azonban nem. Nagyobb korukban maguk is tudják majd fejleszteni a nyelvtudásukat, de addig még sok év van hátra. Akarok én tanár néni lenni itthon?

Kérdezzük meg a gyereket?!
Egy kilenc-tízéves gyerekre sok kérdésben rábízhatjuk a döntést. Választhat, melyik ruhát szeretné felvenni reggel, mit kér inni a vacsorához vagy milyen táborba menne szívesebben. Azokban a kérdésekben dönthet, melyeknek szerintünk nincs akkora jelentősége, vagy pedig a gyereknek is elegendő információja van az adott témában, és elég érett, megfontolt. Ha megkérdeznénk, hogy melyik nyelvet szeretné tanulni, bizonyára adna választ, főleg ha már tanulta is őket, de gyermekünk szempontjai jelentősen eltérhetnek a mieinktől: melyik nyelvet beszéli jobban az adott pillanatban, melyik nyelven kapott több pozitív visszacsatolást, vagy a nagyobb iskolatársak miket híresztelnek az egyes nyelvi órákkal kapcsolatban. Alapozzunk erre?

A jó pedagógus
Az, hogy gyermekünk szeretni fogja-e az adott idegen nyelvet, jórészt azon múlik, milyen a pedagógus. A felszedett nyelvtudásban is jelentős szerepe van annak, hogy a pedagógus mennyire motivált, jólképzett, lelkiismeretes, hogyan bánik a gyerekekkel, mennyire hatékony módszereket alkalmaz stb. Ha tudnám, hogy az egyik pedagógus szuper, a másik pedig "nem szuper", akkor valószínűleg nem rágódnék tovább, vagy legalábbis nem lennék ennyire tanácstalan.

Lehet, hogy nem is mi döntjük el?
Tovább bonyolítja a helyzetet még egy speciális tényező: a mi iskolánkban fele-fele arányban tanulhatnak a diákok angolul vagy németül. Durván felvázolva: ha egy osztályba 30-an járnak, akkor abból 15-nek angolul, 15-nek németül kell tanulnia. Javasolták a pedagógusok, hogy mi szülők egyezzünk meg magunk között, hogy melyik gyerek melyik nyelvet fogja tanulni, és úgy adjuk be a jelentkezést. Ha nem tudunk megegyezni (ahogy az utóbbi években is történt: a nagytöbbség angolt szeretett volna tanulni), akkor az iskolában beosztják a gyerekeket. Ha jól tudom az a szabály, hogy a jótanulók tanulhatnak angolt, a kevésbé jóknak pedig marad a német.

Igazából bízhatnám az iskolára is a döntést, de én a legjobbat szeretném a gyermekeimnek. Csak az a baj, hogy még mindig nem tudom: Mi nekik a legjobb?

2012.04.10.

Te melyik nyelvet választanád/választottad: az ANGOLT vagy a NÉMETET? Miért?

(Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, csak tekerj lejjebb. Ha be vagy jelentkezve, akkor a felhasználóneved meg fog jelenni a hozzászólás tetején.)


Tetszett a cikk? :)

Nem akarsz lemaradni a NyelvBirodalom újdonságairól? Regisztrálj, és iratkozz fel hírleveleinkre!

Nyomtatás