Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Játékötletek nyelvtanuláshoz a mindennapokra

Sokszor nehéz kitalálni olyan játékot, amivel az idegen nyelvet is tudod gyakorolni gyermekeddel, akár néhány percben, és ő is élvezi a mókát.

Mi itthon az alábbi játékokat játszottuk mostanában, és úgy gondoltam, talán Neked is jól jön egy-két ötlet. Szinte bárhol tudtok velük nyelvet gyakorolni, és bármilyen nyelven játszhatjátok őket.

Szósoroló
Gyermekeddel leültök egymással szemben és egy labdát gurítotok egymásnak (ezt ki is hagyhatjátok, ha nem alkalmas a terep). A feladat, hogy egy adott témakörben mondtok felváltva szavakat, a szabály: ismételni tilos. Mi az állatok neveivel kezdtük, és rögtön számokat is illesztettünk eléjük, így több legyet is ütöttünk egy csapásra: a többes számot és a számok neveit is gyakoroltuk. Példa angolul: one dog, two birds, three mice, four geese, five wolves etc. Hetvenig jutottunk, utána már csak szótárazással ment (így a szótárral is megismerkedtünk, mire való, hogyan lehet benne keresni, mi mindent árul el stb.)

Olvass és rajzolj!
Egy mágneses rajztábla tetejére felírod egy állat vagy tárgy nevét. Gyermeked elolvassa és lerajzolja a szó alá a tárgy képét. Ezt törlés követi, majd a végtelenségig lehet ismételni újabb és újabb állatokkal, tárgyakkal. Mivel most tanuljuk az olvasást, ez nekünk nagyon praktikus. Ha szerencséd van, egy idő után gyermeked magától jelzi, hogy most már ő is szeretne írni szavakat, esetleg valami puskát is adhatsz neki (egy könyvet vagy füzetet) amiből "leshet", így észrevétlenül kerül a fejébe a helyesírás.  

Mit rajzolok?
Ezt kisebb gyermekkel is tudod játszani. Lerajzolsz a fent említett mágneses rajztáblára egy egyszerű alakzatot, például egy kört, vagy néhány vonalat egymás mellé. Gyermekednek pedig az a feladata, hogy fejezze be. Jó kis fantáziafejlesztő gyakorlat, közben pedig lehet találgatni, hogy mi készül belőle: a körből például napocska, fej, labda - mondjuk mi, sémákban gondolkodó felnőttek, de szerencsére a gyerekeknek ennél nagyobb a fantáziájuk, így egész más kifejezéseket is fogtok tudni gyakorolni.

Számforgató
Ülj le gyermekeddel egy asztalhoz. Helyezkedjetek el egymással szemben, és tegyetek magatok elé egy üres A/4-es lapot. A lap egyik végére Te írsz fel egy számot (akár kétjegyűt is, ha már ismeritek őket), a lap másik végére pedig gyermeked ír egy számot. Ezt követően forgassátok el úgy a lapot, hogy eléd kerüljön a gyermeked által felírt szám, gyermeked elé pedig a Te általad felírt szám, és olvassátok ki őket. Ha különböző színű ceruzát használtok, akkor jól látjátok, hogy melyik számot ki írta. Először azt gondoltam, hogy ez unalmas lenne egy kisgyereknek, de tévedtem: egyszerűen nem volt vége a játéknak.

Kajaosztás
A Jézuska hozott egy nagy szatyor műanyag ennivalót és konyhai eszközt a gyerekeknek. Ezekkel mindig angolul játszunk. Imádják a boltosost vagy az éttermeset is, de én ezeket már nem bírtam tovább :) és legutóbb mást találtam ki. Három kupacra szétosztottam az ennivalókat. Azért háromra, mert három gyermekem van, és mindenkinek kell egy "saját" kupac (It's mine! - Ez az enyém! - Érdekes módon ezt nagyon könnyen megtanulták...) Én pedig elkezdtem "kéregetni", azaz sorolni az ételneveket és begyűjtögetni tőlük az ennivalókat. Mivel elég nagyok voltak a kupacok, nem is volt olyan egyszerű megtalálniuk, hogy melyik étel kinél van. Ami megvolt, visszaraktuk a szatyorba. A játék végére így szép rend lett a szobában, és gondoltam, mehetünk fürdeni. A gond csak az volt, hogy a gyerekek elölről akarták kezdeni az egészet. :)

2012.03.19.

Te mit szoktál gyermekeiddel vagy tanítványaiddal játszani? Sokan várják a Te ötleteidet is - például én is ;)
Írd meg egy hozzászólásban!

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, csak tekerj lejjebb. Ha be vagy jelentkezve, akkor a felhasználóneved meg fog jelenni a hozzászólás tetején.


Tetszettek az ötletek? :)


 

Nem akarsz lemaradni a NyelvBirodalom újdonságairól? Regisztrálj, és iratkozz fel hírleveleinkre!

Nyomtatás