Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Porfogó legyen vagy játék?

A kisgyermekes családok kedvelt időtöltése a szép kavicsok keresgélése, különösen, ha ehhez adott egy kavicsos, tengerparti föveny is. Ezt a tevékenységet mi is gyakran folytattuk montenegrói nyaralásunk alkalmával, minek köszönhetően szép kis kavicsgyűjteményre tettünk szert.

Gyűjteményünket haza is szállítottuk egy zacskó mélyén, hogy aztán örök nyugalmat leljen a lakás egyik rejtett zugában. De mégsem ez történt vele!

Mivel már épp elég kavicsunk, kagylónk és más tengeri herkentyűnk porosodik "emlékként" raktározva, így ezeknek más sorsot szántam. A kavicsokra a gyerekekkel felírattam az angol ábécé betűit, és már kezdődhetett is a játék. (Mi az angol nyelvet gyakoroltuk a kavicsokkal, de más nyelven is használható. Arra figyelj, hogy a magánhangzókból vagy más gyakori betűkből egyszerre több is kellhet!)

Én azt gondoltam, hogy csak egy-egy szót fogunk kirakni, de a gyerekek fantáziája ennél sokkal gazdagabbnak bizonyult: szókapcsolatok, rövidebb-hosszabb mondatok is születtek. Utóbbiakhoz azonban rengeteg kavics kell. Játék közben kiderült, hogy ez is olyan, mint a legó: sosincs elég építőelem, így kénytelenek leszünk a legközelebb adandó alkalommal kibővíteni a készletet.

További ötletek:

  • Egyik gyerek kirak egy szót vagy mondatot, a másik kettő (vagy több) pedig lerajzolja úgy, hogy nem látják egymást. Ha készen vannak, össze lehet hasonlítani az elkészült műveket.
  • Ki tud több szót kirakni ugyanazokból a betűkből? (Nem ér lesni!)
  • Ki tudja a leghosszabb szót kirakni a rendelkezésre álló betűkből?
  • Kicsiknek: szülő vagy nagyobb testvér kirak egy szót, a kisebb pedig kirakja ugyanazt a szót még egyszer (lemásolja)
  • Egy értelmes szó betűit összekeverve adod oda gyermekednek, és neki kell megtalálni a helyes sorrendet.

2012.10.01.

Hogyan lehet még játszani a kavicsbetűkkel? Vannak más ötleteid? Oszd meg velünk egy hozzászólásban a lap alján!

(Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, csak tekerj lejjebb. Ha be vagy jelentkezve, akkor a felhasználóneved meg fog jelenni a hozzászólás tetején.)


Tetszett a cikk? :)

 

Nem akarsz lemaradni a NyelvBirodalom újdonságairól? Regisztrálj, és iratkozz fel hírleveleinkre!

Nyomtatás