Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Angol nyelvű magazinok gyerekeknek

Óvodáskorú gyermekeim számára mindig nagyon izgalmas feladat (volt) kinyitni a postaládát és meglesni, lapul-e benne valami kincs. Betűzgetni a címzett nevét, és reménykedni, hogy nem anyának vagy apának jött már megint egy unalmas levél, hanem esetleg az ő nevük szerepel a borítékon.

És megtörténik a csoda. "Ez nekem jött! Ez az enyém!" - hangzik a fülig érő mosoly mögül. Repülünk be a lakásba, hogy mielőbb kibonthassuk a borítékot. Mohó kíváncsiság hajt - mindkettőnket. Majd lapozzuk, nézegetjük, olvasgatjuk, és később sokszor újra elővesszük. Az angol nyelvű magazinunkat.

Egyszer már járattunk egy magazint egy éven át. Havonta érkeztek az újabb példányok. Szép színes képekkel, kedves történetekkel és versekkel, vidám rejtvényekkel. Gondoltam, megint előfizethetnénk egyre. Sokáig keresgéltem, mert egy JÓ magazint akartam találni öt éves gyermekemnek. Olyat, amilyenre éppen szüksége van. Jó sokáig keresgéltem, de nem találtam.

Miért nem tudok választani egyet?


1. Mert gyermekem éppen két korcsoport között van, azaz egyikbe sem tartozik igazán.

A gyerekeknek szóló magazinoknál rendszerint megjelölik, hogy melyik az a korosztály, amelyiknek szánják. Két nagyobb korcsoportot céloznak a kiadók: az óvodásokat és az iskolásokat. Óvoda és iskola között azonban elég nagy a szakadék. A 2-6 éves kort célzó újságokból már kinőttünk (egy ilyen magazin járt nekünk, de ennél már többre vágytunk), a 6-12 éves korú gyerekeknek írt újságok viszont még nagyon koraiak lennének egy ötévesnek.

Szerencsére sok kiadványból tesznek ki mintapéldányt az internetre, így bele lehet lapozni, hogy milyen típusú cikkek vannak benne, mennyire nehéz a szöveg, milyen témákat érintenek. Az iskolások témái még nem érdekelnék, a totyogóknak/ovisoknak valók viszont már nem kötik le. Azt nem szerettem volna, hogy olyan kincs érkezzen a postaládába, aminek nem is örülne annyira, mint amennyire örülhetne.


2. Mert gyermekem nem csak olvasgatni szeretne.

Nagyon szereti, ha olvasok neki (akár angolul, akár magyarul), de nagyon szereti azokat a játékokat, feladatokat is, amiben ő maga aktívan is részt vehet. A legtöbb magazinban azonban többnyire olvasni való van, játék csak elvétve. Ez az arány nekünk nem megfelelő. Legyen minden második oldalon valami színező, keresgélő, rejtvény, feladat, összekötősdi. Ráadásul ezek megoldása közben rengeteget lehet beszélgetni, nem csak beszélni.


3. Mert egy vagy két hónap múlva érkezik a következő szám. 

Egy ötéves gyereknek nagyon hosszú idő az egy hónap. "Anya, mikor jön a következő újság?" "Már csak harmincat kell aludnod addig." 


4. Mert nem szállítanak Magyarországra.

Találtam olyan előfizetési lehetőséget is, ahol kéthetente szállítottak volna újabb példányokat, ráadásul tele játékos feladatokkal, de sajnos csak az Egyesült Államokon belül lehetett megrendelni. (Valljuk be, hogy az ára sem igazodott a magyar fizetésekhez.)


Végül úgy döntöttem, hogy magam fogok magazint készíteni. És az éppen olyan lesz, amilyenre vágyik, vágyunk.

► Hetente fog a postaládába érkezni!

 A hétnek egy bizonyos napján, és mindig azon a napon! Kiszámíthatóan!

► Olyan hosszú lesz, hogy egy hétig kitartson.

Tele lesz játékos feladatokkal, izgalmas rejtvényekkel, társasjátékokkal, vagy aminek éppen örülnénk az adott pillanatban.

Ne gondolj semmi nagyszabású dologra. Keresgélek a neten, és ha találok valami kedveset és jót, kinyomtatom, végül összefűzöm a lapokat, és irány vele a postaládába. (Azaz a "levéldobozba", ugyanis gyermekem ezt a szót használta, amikor a nagymamának mesélt magyarul az új magazinjáról. :) -- Angolul a postaláda "mailbox", ami szó szerinti fordításban levéldobozt jelent.)

Az első két példány már meg is érkezett a magazinunkból. Minden úgy sült el, ahogy terveztem. Sok-sok izgalom. Számolja a napokat, hogy mikor lesz már megint kedd. Amikor pedig megérkezik a kincs, repülünk be a lakásba, hogy mielőbb lapozhassuk, nézegethessük és olvashassuk a magazinunkat. ANGOLUL.


Most pedig következzenek azok a magazinok, amik megrendelését fontolgattam (a babáknak szánt magazinokat csak nézegettem).

Hello magazin 0-2 éveseknek

Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni! Ezt a magazint kifejezetten babáknak készítették. A bemutató videó alapján "bírja a gyűrődést": lemosható lapokból áll, a sarkok lekerekítettek, nem lehet eltépni.

Rövid verseket és történeteket tartalmaz gyönyörű illusztrációkkal.

Belelapozok >>>

További részletek a magazin honlapján >>>

High Five magazin 2-6 éveseknek

Ez járt nekünk egy évig. Az akkor 3-4 évesemnek nagyon tetszett, de a nagyokat (kb. 7 és 9 évesek voltak) nem érdekelte. Legjobban a Hidden Pictures játékot szerette, ahol a nagy képen meg kellett keresni a másik oldalon megadott kis képeket. A That's Silly! nagy kép is izgalmas volt, nagyon sokat lehetett beszélgetni, hogy kinek melyik vicces figura vagy helyzet tetszik.

Ezek mellett sok egyszerű olvasnivalót találhatsz benne kevés szöveggel és sok képpel, gyerekekkel elkészíthető, könnyű ételreceptet, barkácsötletet, eljátszható mondókát.

Ami nagyon tetszett, hogy az egész magazint meg lehet hallgatni audio változatban az interneten. Ezt egyébként bárki elérheti ingyen itt, érdemes belehallgatni. Hallgathatja gyermeked is önállóan (hang jelzi, amikor lapozni kell), illetve Te is meghallgathatod a helyes angol intonációt, kiejtést. Nagyon praktikus.

Szeretettel ajánlom minden nagybölcsis és ovis korú gyermeknek.

Belelapozok >>>

További részletek a magazin honlapján >>>

 

Highlights magazin 6-12 éveseknek

Az előző magazin nagytestvére. Ezt olyan gyerekeknek ajánlom, akik már több éve tanulnak angolul. A cikkek hosszabbak, a használt szókincs is jóval gazdagabb. A tartalom viszont sokkal változatosabb, igazodik a nagyobb gyerekek igényeihez.

Belelapozok >>>

További részletek a magazin honlapján >>>

 

Babybug magazin 6 hónapostól 3 éves korig

Egy egészen kicsiknek készült magazin: a lapok strapabíróak, nem tartalmaznak mérgező anyagokat, a sarkok lekerekítettek.

Nagyon szép, művészi képekkel illusztrált, egyszerű történetek és kedves, rövid versek olvashatók benne.

Belelapozok >>>

További részletek a magazin honlapján >>>

 

 

Ladybug magazin 3-6 éveseknek

Az óvodás korosztálynak szánt, igényes magazin. Sem ebben, sem a fenti kiadványokban nem találhatók hirdetések. 

Belelapozok >>>

További részletek a magazin honlapján >>>

 

 

National Geographic Little Kids magazin 3-6 éveseknek

Természetkedvelő, óvodáskorú gyerekeknek szóló magazin csodálatos fotókkal. Legalábbis ezt feltételezem, mert ebbe sajnos nem tudtam belelapozni.

További részletek a magazin honlapján >>>

 

 

 

 

National Geographic Kids magazin 6-14 éveseknek

Haladó nyelvtanulóknak! Akiket érdekel a természet, más országok érdekességei, kultúrája. Akik imádják az állatokat és a szép fotókat.

Belelapozok >>>

További részletek a magazin honlapján >>>

 

 

2014.02.18

Te ismersz valamilyen idegen nyelvű magazint? Melyik a kedvenced?

Miért tetszik? Van ami nem tetszik benne?

Milyen elvárásaid vannak egy (bármilyen nyelvű) gyerekmagazinnal szemben?

(Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, csak tekerj lejjebb. Ha be vagy jelentkezve, akkor a felhasználóneved meg fog jelenni a hozzászólás tetején.)


Tetszett a cikk? :)

 

Nem akarsz lemaradni a NyelvBirodalom újdonságairól? Regisztrálj, és iratkozz fel hírleveleinkre!

 

Nyomtatás