Idegen nyelvű nevelés az óvodában

Hazánkban is folyamatosan növekszik az igény a kisgyermekek idegen nyelvű nevelése iránt. A szülők, pedagógusok és intézményvezetők igyekszenek megfelelni azoknak a megnövekedett elvárásoknak, melyek az idegen nyelvek ismerete és oktatása terén az elmúlt egy évtizedben jelentkeztek.

A korai nyelvoktatás előnyeit ismerve a szülők szeretnék, ha gyermekük már az iskola megkezdése előtt is találkozhatna a magyaron kívül más nyelvekkel, ezért sokan keresnek idegen nyelvű vagy két nevelési nyelvű óvodákat.

A legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke az angol nyelvvel ismerkedne meg először, így a legnépszerűbbek az angol nevelési nyelvű óvodák, de német (két)nyelvű óvodák is elég sok helyen működnek, főként a nemzetiségi területeken.

Az óvodák mellett egyre elterjedtebbek az úgynevezett családi napközik. Noha gyakran azért kerülnek a gyerekek családi napközibe, mert nem volt férőhely az óvodákban, a családi napköziknek nagy előnyük a kis csoportlétszám – akár az idegen nyelvekkel való ismerkedés hatékonyságának szempontjából is –, illetve hogy a gyerekeket három éves életkor előtt is tudják fogadni.

Ha nem kívánjuk vagy nem tudjuk gyermekünket idegen nyelvű óvodába járatni, az intézmények többsége fakultatív foglalkozásként is kínál lehetőséget az idegen nyelvekkel való ismerkedésre. Természetesen ezeken a foglalkozásokon szó sincs "oktatásról", a gyerekek az életkoruknak megfelelő módszerek alkalmazásával kerülnek kapcsolatba az idegen nyelvvel: sok mozgással kísért éneklés, mondókázás, rengeteg játék és alkotó tevékenység közben spontán módon sajátítják el az angolt, németet vagy más nyelvet.

Az óvodákban, családi napközikben szívesen várnak Téged és gyermekedet egy látogatásra. Ne hagyd ki a lehetőséget, ismerkedj meg a pedagógusokkal, gondozónőkkel és a helyszínnel, mert csak személyesen tudod megítélni igazán, hogy megfelel-e Nektek az intézmény.


Nyelvoktató Adatbázisunkban külön kategóriában találod a nyelvi óvodákat. Adatbázisunk megtekintéséhez klikkelj ide!

2010.03.23.


Vissza a cikkekhez

Vissza a főoldalra