Ne hagyd ki a nyarat sem!

A nyári szünet két és fél hónapja arra szolgál, hogy a gyerekek a két tanév között kipihenjék magukat. Természetesen szükségük van a nebulóknak a kikapcsolódásra, feltöltődésre, de ennek a sok-sok hétnek nem kell feltétlenül "elúsznia". Használjátok ki okosan a nyári szünidő adta lehetőségeket!

Hogyan csempészd bele az idegen nyelvet a nyári szünetbe?

A nyelvtudásnak különösen nem tesz jót, ha sokáig "pihentetik". Ne teljen el a nyár az idegen nyelvek használata nélkül!

A legtermészetesebb nyelvgyakorlás, ha külföldre utaztok, ahol "élőben" lehet az angolt, németet vagy más nyelvet használni. Nagy motivációt jelenthet a gyermeknek, ha megtapasztalja, hogy van értelme a nyelvtanulásnak.

Akik nem tehetik meg, hogy külföldre utazzanak, próbáljanak meg itthon idegen nyelvi környezetet teremteni gyermeküknek. Ennek sok módja lehet.

Ha lehetőségetek van, menjetek nyelvi táborba a nyár folyamán. Országszerte rengeteg helyszínen indulnak táborok többnyire egy hetes turnusokban. A NyelvBirodalomban sok-sok nyelvi tábor közül válogathasz, és olvasd el a nyelvi táborokról írt cikkünket is!

Szülőként is sokat segíthetsz gyermekednek:

- Nézzetek meg egy-két mesét az Angol mesefilmek vagy Német mesefilmek gyűjteményünkből, de a nagyobb gyerekek részére kereshettek a neten idegen nyelvű ismeretterjesztő filmeket, vagy más érdekes nézni- és hallgatnivalót is. (Érdekes videók, Vicces videók.)

- Angolozzunk! és Németezzünk! rovatainkban játékötleteket és videókat találtok témakörökre bontva.

- Nagyobb gyerekek, iskolások kezébe adhatsz tudásszintüknek és érdeklődésüknek megfelelő idegen nyelvű könyveket is.

- Az angol gyerekdalokat és német gyerekdalokat lehet akár kirándulás közben is énekelni, ha előzőleg már megtanultátok.

- A társasjátékokat, memóriajátékokat vigyétek magatokkal a nyaralásra is, és ott is játsszatok idegen nyelven!

- Ha rossz az idő, esik az eső, keressetek játékos online nyelvgyakorlási lehetőségeket az interneten! (Online nyelvgyakorlás)

- Ülős, írogatni szerető iskolás gyerekek elé lehet egy-két játékos feladatlapot is tenni. Ha kedve van hozzá, néhány perc alatt átismételheti egy-egy téma szókincsét. (Játékos és írásbeli feladatok)

Ha egyébként is Te vagy, aki szülőként otthon foglalkozol gyermekeddel idegen nyelven, akkor a nyári szünidő kifejezetten jól jöhet, mert több időt tudtok együtt tölteni, hiszen nincs iskola, nincs óvoda. Ilyenkor lehet "intenzíven" nyelvet elsajátítani. Ha meg tudod valósítani, hogy mindennap játsszatok, beszélgessetek, olvassatok, meséljetek idegen nyelven, akkor a két és fél hónap alatt komoly eredményeket érhettek el.

Azok is sokat fejlődhetnek, akik egy-egy intenzív nyelvtanfolyam segítségével szeretnék hasznossá tenni a nyári szünidőt is. Ajánljuk figyelmedbe Nyelvoktató Adatbázisunkat, ahol nyelviskolák, nyelvtanfolyamok, magántanárok, nyelvi óvodák és más intézmények között válogathatsz.

Szép nyarat kívánunk - idegen nyelven is!

2011.04.21.