Nyári nyelvi táborok gyerekeknek

A nyelvtudásnak nem tesz jót, ha túl hosszú időn át hagyják "porosodni", így a több hónapon át tartó nyári szünet ideje alatt érdemes megragadni minden alkalmat, ahol gyermeked találkozhat az adott idegen nyelvvel. Ebből a szempontból mindenképpen hasznos lehet egy (vagy akár több) nyári tábor, ahol idegen nyelvi fejlesztéssel is foglalkoznak.

A nyári táborokra egyébként is szükséged lehet, ha nem tudod hova tenni gyermekedet a hosszú nyári szünet idejére, és mindenképpen kell valamilyen megoldást találni gyermeked elhelyezésére. Így három legyet üthetsz egy csapásra: vigyáznak gyermekedre, amíg Te dolgozol; élményben lesz része, és nem otthon tévézik vagy számítógépezik egész nap; ezenfelül - nem utolsó szempontként - nyelvtudása is fejlődik.

Választhatsz napközis tábor és bentlakásos tábor között. Napközis tábor esetén mindennap hordanod kell gyermekedet az adott helyszínre, ezért érdemes olyat választani, ami a lakóhelyetekhez viszonylag közel esik. Nagyobb gyerekeknek igazi nagy kaland lehet egy bentlakásos tábor, önállóbb gyerekeknek vagy a nagyobb testvérükkel együtt utazóknak akár 6-8 éves kortól is.

Bizonyos táborokban egész nap idegen nyelven foglalkoznak a gyerekekkel. Akik már régebb óta tanulják a nyelvet, azoknak érdemes lehet ilyen tábort keresni. Más táborokban egy vagy több idegen nyelvi foglalkozás van a nap folyamán, a többi program azonban magyarul zajlik. Mindkét típusú tábor lehet hatékony, döntéskor vedd figyelembe gyermeked személyiségét és képességeit.

Ne támassz irreális követelményeket a nyári táborokkal és gyermekeddel szemben. Ha gyermeked korábban még soha nem találkozott az adott idegen nyelvvel, egy hét után nem fog tudni folyékonyan beszélni, viszont megérezheti egy idegen nyelvi környezet különlegességét, megtapasztalhatja az eltérő kiejtést, ráérezhet arra, hogy ha nem magyarul beszélnek körülötte, attól még sikeresen kommunikálhat, szükség esetén "kézzel-lábbal" segítve magán.

Azoknak a gyerekeknek, akik csak otthon a szüleikkel beszélnek az adott idegen nyelven, különösen ajánlott részt venni egy nyári táborban, hiszen a táborozás kiváló lehetőség arra, hogy gyermeked megtapasztalhassa: nem csak anya vagy apa beszéli ezt az érdekes nyelvet.

A nyelvi tábor ugyan általában csak egy hétig tart, mégis nagy lendületet adhat a nyelvtanulásban. Erős motivációt nyújthat gyermekednek, főleg akkor, ha a táborban sok sikerélménye volt, hiszen ezekre az élményekre sokáig emlékezni fog.

Tájékozódj alaposan a kiszemelt táborról!

- Mennyibe kerül egy turnus?
- Hogyan és mikor kell fizetni?
- Pontosan mit tartalmaz a tábor díja? (napi hányszori étkezés, milyen programok stb.)
- Vannak-e fakultatív programok? Azok mennyibe kerülnek?
- Van-e tapasztalatuk a táborszervezőknek?
- Milyen felkészültségű pedagógusok tartják a nyelvi foglalkozásokat?
- Mit biztosítanak, és mit kell gyermekednek vinnie magával?
- Mi lesz gyermekeddel, ha valamiért nem érsz oda délután a táborzárásig?

A tábor kiválasztásánál elsődleges szempontod az legyen, hogy gyermeked jól érezze magát. Beszéld meg vele előre, hogy mit tervezel, és kérdezd meg az ő véleményét is.

2016.04.06.

Tetszett a cikk? :)

 

 

NyomtatásE-mail