Nyelvvizsgák gyerekeknek

Magyarországon jelenleg 14 éves kortól lehet nyelvvizsgát tenni. Legalábbis a jogszabályok szerint. A gyakorlatban azonban több vizsgaközpont és nyelviskola kínál vizsgázási lehetőséget a 14 év alatti korosztály részére is.


A magyar jogszabályok szerint nyelvvizsga abban az évben tehető, amelyikben a vizsgázó a 14. életévét betölti. Továbbá – szintén a magyar jogszabályok szerint – csak három szinten tehető nyelvvizsga: B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok)1. Ez a törvénybeli korlátozás azonban nem jelenti azt, hogy gyerekek részére ne lennének nyelvvizsgák. Csupán akkreditálni nem lehet őket hazánkban, mivel a gyerekeknek szánt vizsgák a 14 év alatti korosztályt célozzák, illetve az A1 vagy A2 szintnek felelnek meg.2

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy minek tegyen gyermeke nyelvvizsgát. Túl fiatal még hozzá, a nyelvvizsgák témaköreiben számos fogalmat még egyáltalán nem ismer, és ebben az életkorban egyébként sincs még sehol szükség a bizonyítvány felmutatására. Úgy érzi, feleslegesen tenné ki gyermekét a sok stressznek, aki a vizsgára való készülés idejét "hasznosabban" tölti, ha játszik.

A gyerekeknek szánt nyelvvizsgákat azonban igyekeztek a gyerekekhez igazítani. A témakörök csak olyan területeket fednek le, melyekben a gyerekek is járatosak, a legkisebbeknek szánt nyelvvizsgákon írásbeli sincs, sőt olyan vizsga is van, ahol nem lehet "megbukni". Egy ilyen próbatétel mindenképpen gyakorlást és tapasztalatszerzést jelent a kis vizsgázónak, aki ezek után már sokkal bátrabban és magabiztosabban vág neki a "felnőtt" vizsgának.  Egy sikeres nyelvvizsga nem csak a gyermek önbizalmát növelheti, hanem elismeri mind a növendék, mind a tanár (mind a szülő) munkáját, hiszen kisgyerekeknél a tanulás mindenképpen "csapatmunkát" jelent.

Noha gyermekünk akár már 7 éves kortól tehet (angol) nyelvvizsgát, a döntés a szülő kezében van: menjen, vagy ne menjen.

Te is mondd el véleményed a fórumon!

2010.01.07.

1 Az Európa Tanács ajánlása szerint a nyelvtudást hat szinten mérik: A1-től C2-ig.
2A nyelvvizsgáztatásra vonatkozó, hazánkban érvényes jogszabályokat az érdeklődők a 137/2008. (V. 16.) számú kormányrendeletben olvashatják el.


Vissza a cikkekhez

Vissza a főoldalra