Gyermek-nyelvoktatás: nem lehet elég korán elkezdeni (x)

Az egri Supra Vita Nyelviskola (www.supravita.hu) tízéves múltja alatt mindvégig a minőségi nyelvoktatás minél szélesebb skálán mozgó igényeinek kielégítésére törekedett, az óvodás korosztálytól a felnőtt, céges és szaknyelvi oktatásig. Kis létszámú csoportokban, de az egyes hallgatókra odafigyelve, vagy akár egyéni óraadással, kellemes atmoszférájú, modern tantermeinkben, vagy kiszállással végezzük az oktatást, figyelve az ideális körülmények megteremtésére. A tanári módszerek, a tananyagok idomulnak a csoport korához és érdeklődéséhez, illetve a tanulás céljához. Intézmény- és programakkreditált nyelviskolánk kiemelt figyelmet fordít az egyéni igényekre.
Az iskola alapötlete abból indult, hogy láttuk, az akkor elsős kisfiam hogyan tanul angolt az iskolában: nagyon kevés célnyelv használattal. Tíz évvel ezelőtt ketten kezdtünk tanítani egy németes nyelvtanárral a Supra Vitában, ma pedig már számos kollégával dolgozunk együtt, és nemcsak Hevesben, de más megyékben is vannak tanfolyamaink.

A nyelvoktatás és a gördülékeny nyelvhasználat fontosságát szükségtelen hangsúlyozni. Sokszor háttérbe szorul azonban, hogy kellemes környezetben, szakmailag-technikailag profi, és emberi kvalitásaiban is kiváló, lelkes nyelvtanárral, motiváltan sokkal idő- energia-és költséghatékonyabb a tanulási folyamat. Ehhez meg kell teremteni, és folyamatosan fenn kell tartani az ideális feltételeket.
A mi felelősségünk, az idegen-nyelvi kommunikáció megszerettetése, ami, ha lelkiismeretesen végezzük a munkánkat, nem nehéz feladat. Azt gondolom, hogy vannak tantárgyak, amiket valóban nehéz mindenkivel megszerettetni; nem minden gyermek születik például matekos aggyal. A nyelv azonban rólunk szól, hiszen bármit tanulunk, azt magunkon gyakoroljuk be: az én családom, az én hobbim, az én kutyám... A nyelvtanulást megfelelő technikákkal nagyon könnyű közel hozni a napi életünkhöz: számunkra, szaktanárok számára ez szép és élvezetes feladat.

      

Többféle nyelvi programmal várjuk az érdeklődő gyerkőcöket:

Toddlers’ Club’: A legkisebbek nyelvi klubja, a picik részére mozgásos, dalos, játékos foglalkozás az édesanyák részvételével, erre a célra átalakított klubszobában.

Az óvodás korosztály kicsit más, hiszen a csöppek egész nap az óvodában vannak, utána pedig már nem okos ötlet terhelni őket, ezért jellemzően az óvodákkal együttműködve, helyileg náluk szervezzük a foglalkozásokat, igény esetén azonban a délutáni órákban, iskolánkban is tartunk foglalkozásokat.

Általános iskolásoknak 5-8 fős csoportlétszámmal játékos, kommunikatív oktatás a gyermek korosztályhoz és képességeihez igazítva, melynek tananyaga az előző évhez illeszkedik, és prepubertás kortól a tanfolyamok anyagába beépülnek a nyelvvizsgafeladatok, hogy az alsó tagozatban megkezdett nyelvi tanulmányokat 14 éves korban középfokú nyelvvizsgára felkészítő kurzus zárja. Ennek sok éves hagyománya van már iskolánkban. A tantermi kurzuskönyv-alapú nyelvi fejlődést kiegészítheti a Conversation Club, mely szórakoztató, érdekes témákra épülve, sok-sok kommunikatív feladattal, anyanyelvi tanárral segíti, hogy autentikus használat közben beépüljenek a tanultak. (Gyermek-programjainkról további részleteket itt talál!)

A gyermek-nyelvoktatás egyik haszna nyilvánvaló, nyelveket beszélni ma már elengedhetetlen és élvezetes tevékenység. Azt azonban ritkán hangsúlyozzuk, hogy ha a kicsi 8-10 éves kora előtt megfelelő módszerekkel elkezd idegen-nyelvet tanulni, akkor annyira ösztönösen, erőlködés nélkül ‘ragad rá’, hogy soha nem ismeri meg azt a kommunikációs blokkot, amitől mi, felnőttek sokat szenvedünk: A bizonytalanságot, hogy vajon helyesen, szépen és jól fejezzük-e ki a mondandónkat és merjük-e mondani vagy mégsem.

A kicsik motiválásához, havonta megjelenő hírlevélben küldünk szórakoztató, vicces nyelvi olvasnivalókat és a nyereményjátékunkban résztvevők között finom tortát sorsolunk.

A nagyok számára, akik már önállóan kommunikálnak, igyekszünk biztosítani, hogy anyanyelvi környezetben is kipróbálják magukat, ennek érdekében  - ha van kedvük – bevonjuk őket EU-s projektjeinkbe is (Talk-IT, LAWN). Hatalmas sikerélmény számunkra látni, ahogy az alsós kis prüntyőkből folyékonyan beszélő, lelkes, nyelvszerető felnőtt lesz.

Vitai Judit
képzési vezető


 

Nyomtatás