Mesekönyvek ANGOL nyelvtanuláshoz (x)

Néhány gondolattal szeretném bemutatni, hogy körülbelül milyen korosztálynak, miért jók az angol  „sound book” (magyarul zenélő vagy hangos könyv) típusú mesekönyvek.

Milyen az anyaga, felépítése a zenélő könyveknek?
Ezek a könyvek általában keménytáblásak, vagy az átlagosnál vastagabb lapokkal vannak ellátva. Tartozik a könyvhöz egy vagy több olyan nyomógomb, ami a könyvben található történethez kapcsolódóan különböző hangokat ad ki. Ez a hang lehet például ugatás, brekegés, hápogás, vonatnak a hangja vagy egy dallam, zene.

Miért hasznosak ezek a zenélő mesekönyvek?
Általában egy-két éves korosztály számára ajánlott, az apró részek miatt szülői felügyelettel. 
Amennyiben gyermekünk izgő-mozgó, nehezen köthető le, ebben az esetben segítség lehet az olvasás elkezdéséhez a zenélő könyvek világa. Először csak végiglapozva, következő nap már megnézegetjük a képeket, utána egy-két szóval magyarázva végigmegyünk a történeten. A végén pedig esetleg már végig is olvassuk a történetet (ezek a történetek általában rövidek, egyszerűek), fokozatosan vezetjük be az angol mesék világába. Az, hogy megnyomhatja a gombot, plusz segítség (több érzékszerv használata), figyelemfelkeltő és izgalmas egyben.

Ne legyünk türelmetlenek, ez a folyamat sokáig eltarthat. Ami biztos, nincsen olyan gyerek, aki nem szereti a meséket, előbb-utóbb eljön az ideje!


Ez az angol nyelvű zenélő könyv például csak egy nyomógombbal rendelkezik, egy kisbárány hangját hallgathatják meg a gyerekek. 

Ez a zenélő könyv megtalálható még az alábbi változatokban is:
Woof! - Sound book;
Miaow! - Sound book;
Moo! - Sound book

 


Ebben a mesekönyvben viszont több állat hangja hallgatható meg. A kutyusok, kiscicák képei mellett rövid angol szöveg található. Ennek a mesekönyvnek is keménytáblásak a lapjai.

A sorozat másik tagja:
Farm Animals - Sound book 

Összes angol nyelvű zenélő könyv bemutatása >>>

 

Természetesen vannak más típusú érdekes mesekönyvek is, mint például az angol mágneses gyerekkönyvek.

Milyen az anyaga, felépítése a mágneskönyveknek?
Ezek a különleges mesekönyvek keménytáblásak, olyan felülettel vannak ellátva a lapok, amihez a mágneses figurák hozzátapadnak. Vannak olyan típusúak, melyeknél egy teljesen üres háttérképbe kell beilleszteni a mágnes figurákat, de vannak olyanok is ahol a feladat által meghatározott helyre kell „beragasztani” a megfelelőt.

Miért hasznosak ezek a mágneses mesekönyvek?
Mivel vannak olyan mágneskönyvek, melyek apró figurákat is tartalmaznak ezért három éves kor alatt szülői felügyelettel ajánlott használni őket.
Ha már elég nagyok a gyerekek, önállóan vagy a szülővel közösen minden alkalommal más történetet találhatnak ki, ami fejleszti a kreativitást, gondolkodást. Nem egy adott történetet olvasunk a gyerkőcnek, hanem képzeletünket használva saját mesét kreálhatunk. A mágnesek használata segíti a kéz koordinációs készségének javítását, ami az írás egyik alapja lehet, valamint a koncentrációt is fejlesztheti.

Mágneses és angol:

Az angol nyelvű mágneskönyvek sorában sok-sok érdekes mesekönyv található. Ilyen például: My little pony - Bubble magnet book; Tonka - Bubble Magnet Book

Ez a típusú mágneskönyv igazából nem is mesekönyv hanem foglalkoztató. Érdekessége, hogy a mágnesfigurák felülete kiemelkedik (bubble magnet book). Van benne olyan feladat, amivel saját történetet találsz ki, de van olyan is, amiben egy adott feladatba kell a megfelelő képet behelyezni. Kimondottan hasznos angol nyelv gyakorló.

Összes angol nyelvű mágneses könyv megtekintése >>>


Végül néhány gondolat arról, hogy milyen angol CD-s mesekönyvek vannak nagyobb gyerekeknek

Milyen az anyaga, felépítése a nagyobbaknak szóló angol CD-s mesekönyveknek?
Természetesen ezek a mesekönyvek nagyrészt papírfedelesek vagy keményfedelesek (kemény borító, papírlapok vannak belül). A szöveg egyre több, a képek mérete pedig kisebb. Vannak olyan első saját olvasásra (vagy felolvasásra) kitalált gyerekkönyvek, melyek mellett van egy CD, amin az adott történet meg is hallgatható, így a szavak pontos kiejtése is megtanulható.

Miért hasznosak ezek a CD-s mesekönyvek?
Milyen korosztálynak ajánlom? Hatéves kortól kezdve iskolásoknak. Sőt még játékos felnőtteknek is segítséget nyújthat az angol tanulásban.
Mindenki tisztában van vele, hogy egy másik nyelv elsajátítása soha nem ér véget. Folyamatosan szinten kell magunkat tartani, hogy megmaradjon. Ráadásul a meseolvasás nem csak ezért jó, hanem amikor olvasunk, bizonyos szavak jelentésére önként jövünk rá, így sokkal jobban megjegyezzük, elsajátítjuk. A gyerekek is sokkal jobban szeretnek ismerős történeteket olvasni (esetleg angolul), mint a tankönyveket bújni. Így tanulnak és szórakoznak egyszerre, szinte észrevétlen.


Néhány kedvenc:

Sok-sok klasszikus történetet tartalmaz ez a színes CD-s mesekönyv. A szövegek nagyon rövidek, óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlom.


 

 

 

 


Usborne young reading - Stories of princes and princesses with CD

Ennek a Usborne sorozatnak nagyon sokféle története van. Mind felfedezésre vár! Kisiskolásoknak, játékos felnőtteknek ajánlom.


Összes angol nyelvű CD-s mesekönyv megtekintése >>>

 

Varga Annamária
BabyBooks.hu 

 

 

Tetszenek a könyvek? :) {addthis}