Miért tanuljon a gyerek már pici kortól idegen nyelvet? (x)

Megkérdeztük a szakértőt, a vidám angoltanulás hazai honosítóját, az LCF Kids Club vezetőjét, Jamrik Mártát

Ezt a kérdést jártuk körbe: vajon a szülők teljesítmény-kényszere áll a háttérben, vagy a tipikus „ha-én-nem-tanulhattam-a-gyerekem-majd-él-a-lehetőséggel” a motiváció, vagy létezik egy teljesen más ok is? Miért tanuljon már pici korban nyelveket a gyerek?

 

Azok a picikék, akik most 3-4 évesek, a lehetőségek egészen színes kavalkádjából választhatnak kedvük szerint. Az óvodások úszni, néptáncolni, lovagolni, kézműveskedni kezdhetnek, hogy kis életük minél színesebben, minél több érdekes tapasztalattal gazdagodjon. Az azonban már általános tendencia, hogy valamelyik idegen nyelv – most a legnépszerűbb: az angol – már alapértelmezett különóraként ott szerepel a gyerekek tanulni valója között.
 

Az idegen nyelv oktatását nem a teljesítménykényszer motiválja a szülőkben

A beszéd és nyelv elsajátításának a kisgyerek életében a legintenzívebb időszaka 1-3 éves kor között van, de valójában 6 éves korig a gyerek agyának idegpályái e tekintetben még fejlődésben vannak. Ezért a gyerek ebben a korában – 6 éves koráig – úgy képes nyelveket elsajátítani, hogy az számára egyáltalán nem megterhelő. Ahogyan mondani szokták, szívja magába, mint a szivacs.

Azok a picik, akik ebben a korban hallanak rendszeresen idegen nyelvet, nem csak, hogy felismerik hangzásáról és megkülönböztetik egymástól azokat, hanem képesek úgy visszaismételni a szavakat, mondatokat, hogy nem hallani akcentust a kiejtésükben. Ennek épp az az oka, hogy az agyidegpályák még nyitottak ahhoz, hogy azt úgy megtanulhassa a gyerek, mint az anyanyelvét tanulná.

Felnőtt korban már olyan ez, mintha bezárultak volna a lehetőségek, és olyankor a nyelv elsajátítása már valóban külön érzéket igényel és legtöbbször magolós, küzdelmes tanulást. A felnőttkori angoltanulási módszerek sem hatékonyságukban, sem könnyedségükben nem közelítik meg a gyerekkorit.

Azok a szülők, akik már pici kortól – sőt, lehet csecsemőkortól foglalkozni a nyelvvel – taníttatják az angolt a gyereknek, nem csak, hogy jobb esélyt adnak neki a felnőtt élethez, de segítik a sikerélménye, a magabiztossága, önbizalma erősödését is.

 

Megtanulható-e a nyelv heti 1- 2 órában mondókák, szerepjátékok és a mozgás segítségével?

Jamrik Márta – az egyik legnagyobb hazai franchise rendszerű nyelviskola, az LCF Kids Club tulajdonos vezetője – mosolyogva adja meg a választ:

Ez a kérdés legtöbbször azokban a felnőttekben fogalmazódik meg, akik a nyelvvel még szó szerint „birkóztak” valamikor az általános iskola 3-5. osztályától kezdték a tanulást. Nekik így valóban nehezen elképzelhető, hogy létezik olyan módszer, mellyel könnyedén, játszva lényegesen több rögzül az idegen nyelvből, mint egy tanóra 45 perce alatt intenzív koncentrálás után.

A mondókák, játékok, szituációs- és szerepjátékok, a sok mozgás, közel viszik a gyerekekhez a nyelvet, és annak hangzását. Ritmust adnak a nyelv elsajátításához, ráadásul úgy rögzítik az egyes szófordulatokat, hogy azok a későbbiek során egyszerűen „előhúzhatóak” az emlékezetből.

A nyelvet ilyen korban az anyanyelv tanításához hasonlóan adjuk át  piciknek. Ahogyan egy anya sem kezdi buzgón ismételgetni a picinek, hogy: „a múlt idő jele a két T”, hanem az élet valós szituációin, valamint játékosan a mondókákon, versecskéken, dalokon, játékokon keresztül adja át a helyes szóhasználatot, nyelvtani fordulatokat.

 

A picik nem tudják szó szerint fordítani, amit tanulnak, de épp ez az, amire ebben a korban nincs is szükség, hiszen egyetlen nyelvnél sem könnyíti a dolgunkat, ha „magyar észjárással” pakolgatjuk a szavakat egymás mögé. A mi módszerünk, a Kids Club vidámangol tanítási módszereinek épp az az előnye, hogy a játékon keresztül anyanyelv tanítási eszközökkel ismerteti meg a gyerekkel a nyelvet.

A kérdésre válaszolva pedig: igen, kezdetben elég a heti 1- 2 óra játékos angol tanulás és ezzel is elsajátíthatja a gyerek az alapokat, kihasználva az agyában azt a lehetőséget, amíg még az agyidegek befogadóak. A szülőket később meglepetésként fogja érni, hogy a gyerek olyan kifejezéseket tud angolul, melyeket még ők sem, például a „hajgumit”, vagy a „kispárnát” angolul nevezi meg. (A szülő is segítheti a nyelvtanulást, pl. eredeti angol dalok hallgatásával, online nyelvgyakorlással – amihez a Kids Club csomag minden eszközt tartalmaz –  ez nem kötelező, de segíti az elmélyítést.)

Ennek ellenére a gyerekek nem keverik a nyelveket, és ez egyébként sem volna aggasztó, hiszen az agyukban tökéletesen szétválik a 2 nyelv a hangzása, stílusa, szerkezete szerint és még csak erőlködniük sem kell hozzá.
 

Hogyan válasszon a szülő nyelviskolát, módszert és nyelvtanárt?

Sok szempont fontos lehet a szülőnek, néhánnyal segíteni szeretnénk a döntéseit: a nyelviskola esetében a legfontosabb talán a módszer, az alkalmazott tananyag és a tanárok szaktudása, személyisége.

Az LCF Kids Club egy nemzetközi módszer, ami 25 éves tapasztalattal rendelkezik már a kisgyerekek nyelvoktatásában. A nyelvórák, foglalkozások percről percre kidolgozott tanterv szerint haladnak, minden pontosan tervezett, és mégis élvezetes, élményszerű, játékos, lendületes és vidám.

Fontos szempont még az, hogy milyen messze van a család otthonától a nyelviskola, milyen segítséget biztosít az otthoni nyelvgyakorláshoz, és persze az ár is lényeges.

A magánóra ebben a korban nem javasolt, sokkal fontosabb, hogy a gyerek közösségben ismerkedjen a nyelvvel.

Minél korábbam kezdi a gyerek – akár baba korban is  – a nyelv elsajátítását, annál biztosabb, hogy az a személyiségébe is beépül: mert közösségben van, mert játszhat, mert sikerélményei lesznek, mert valami egészen újjal ismerkedik.

Minden szülőnek megfontolandó, hogy milyen hatásokkal indítja el gyermekét a tanulmányaiban. A korai, játékos és vidám nyelvoktatás ebben nagyon eredményes ugródeszka. A Kids Club pedig már országszerte várja a kis tanulókat, ahol a szülőnek lehetősége van ingyenes próbaórán részt venni, hogy a módszert, a hangulatot a saját bőrén megtapasztalhassa. Így könnyebb dönteni is.

Ingyenes próbaórára az alábbi linken lehet jelentkezni:

www.vidamangol.hu, www.vidamtaborok.hu

 

 

Tetszett a cikk? :)