Bejelentkezés
Ki van itt?
Jelenlévő látogatók:
  • 1 vendég
Regisztrált felhasználók száma: 15838
Hirdetés
Otthoni nyelvtanulás

Játékos nyelvoktatás
gyerekeknek
angol, német és
francia nyelven!

Rovat ajánló

Online nyelvgyakorlás
Internetes feladatok, játékok - nem csak gyerekeknek

Angol gyerekdalok
Német gyerekdalok
Francia gyerekdalok
Népszerű gyerekdalok
videóval és szöveggel
játékos nyelvtanuláshoz

Nyelvoktató Adatbázis
Nyelviskolák,
magántanárok,
nyelvtanfolyamok
nyelvi óvodák

Főoldal Nyelvtanulás Angolozzunk! Angolozzunk/8 - Tanuljunk számolni!

Az óvodáskorú gyerekek nagyon élvezik a számokkal való ismerkedést. Akár kezdhetitek az angol nyelvtanulást is a számok tanulásával, hadd legyen mindenkinek egy kis sikerélménye!

Ajánld másoknak is! email facebook twitter bookmark email Több

Elmélet: Tanuljunk számolni!

Először is tisztázzuk: meg kell különböztetnünk a számok neveinek ismeretét magától a számolástól. Az első esetben a gyerekek mint egy versikét úgy mondják szépen sorban a számokat. Erre már igen pici korban képesek. Szinte ahogy elkezdenek beszélni, megtaníthatjuk nekik a számokat egytől ötig, később egytől tízig. Akár a kis ujjacskáikon mutatva éppen melyik számnál tartunk.

Ennél már komolyabb "mutatvány", ha valóban számolunk is. Gyermekünk akkor ismeri valójában a számok fogalmát, ha alkalmazni is tudja azokat a hétköznapi életben: "Ha az öt szelet tortából hugi kettőt már megevett, akkor mennyi marad neked?" Nagycsoportos óvodás korukban ezt általában már könnyedén megmondják.

 
Gyakorlat:
Gyakoroljuk a számokat angolul!

A számokkal és számolással való ismerkedést tehát nem az iskolában kezdjük. Sőt, nagyon fontos, hogy a hétköznapi tevékenységek során mi szülők is hívjuk fel gyermekünk figyelmét a számok és számolás alkalmazási lehetőségeire. ("Nézd csak, két kismadár ül az ágon!" "Gyere, számoljuk meg, hány alma van a kosárban!" "Segíts nekem elosztani a tíz kocka csokit, hogy mindenkinek egyenlően jusson!")

Angolból sem kell megvárni a hatéves kort, hogy elkezdhessünk "matekozni". Minden esetben először a számok neveivel kell megismerkedniük a kicsiknek. Az óvodáskorú gyerekek egytől tízig (vagy akár húszig is) éppoly könnyen megtanulják a számokat angolul, mint magyarul, és élvezik is a számokkal való foglalkozást. Éppen ezért, ha esetleg most kezdtek az angollal ismerkedni, nyugodtan kezdhetitek a számokkal is, és akkor mindenkinek lesz egy kis sikerélménye. Elő a kis ujjacskákkal! One, two, three...

A számok angol neveit (egytől tízig) itt is megtanulhatjátok, és interaktívan gyakorolhatjátok:
JimJam tévé: Tanulj angolul! (Count with us)

Nagyobbak pedig megnézhetik ezt a videót, ahol egytől húszig ismerkedhetnek meg a számokkal! (A videó végén van az ismétlés, ami -mint tudjuk- fontos a nyelvtanulásban.)


A számok gyakorlásának legegyszerűbb módja a megszámolás. Számoljatok meg mindent a környezetetekben! How many legs does the cat have? How many plates are there on the table? Let's count the books on the shelf? Utóbbi már nagyobbaknak is kihívást jelenthet.

Ha már mindent meg tudtok számolni magatok körül, vegyetek elő egy-két könyvet, és szép színes képeken (hogy élvezetes legyen) folytassátok a számolást. Számoljátok meg, hány kiscsibéje van tyúkanyónak, és hány autó megy az országúton.

Mivel a gyerekeket mindig magával ragadja a zene, az éneklés, a nyelvtanulásban is előszeretettel alkalmazzák a gyerekdalokat. Mi az alábbi dalokat ajánljuk a számok és a számolás gyakorlásához:

One, two, buckle my shoe
Five little ducks
Five little monkeys
One, two, three, four, five
Ten in a bed
Two little blackbirds

Éneklés után pedig lehet boltosat játszani. Ezzel duplán is gyakoroljátok a számolást: először a mennyiségeknél (két banán), másodszor pedig a termékek árainál. Az sem baj, ha csak három forintba kerül a paradicsom, és akciósan 2 forintért a krumpli is elvihető! :) Használhattok más pénznemet is, és akkor az idegen nyelven kívül az idegen kultúrából is közvetítetek egy kis szeletet.

Nagyobbacskák a számokat a számjegyek leírt változatával is össze tudják kapcsolni. Az iskoláskorú gyerekek figyelmét a számjegyek eltérő írásmódjára is felhívhatjuk, például az egyes formájára, ami a fenti videón szintén jól megfigyelhető. A nyelvgyakorlást ekkor már kibővíthetjük egy-két egyszerűbb művelet elvégzésével: How much is two and three?

Fontos! Figyelj arra, hogy gyermeked milyen nyelvgyakorlási formákat élvez, és csak úgy gyakoroljatok. Ne feledd, a cél ebben a korban nem az, hogy gyermeked profi matekos legyen angolul, hanem hogy megszeresse az angolt és az angoltanulást!

Tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Jó angolozást kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

Ajánld másoknak is! email facebook twitter bookmark email Több

« Előző bejegyzés / Következő bejegyzés

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

 


Hozzászólások (5)
H. Evelin 2010. 04. 15.
Kedves Edit,
nagyon köszönöm ezt a cikket. Nem csak a nyelvtanítás de a gyereknevelés terén is elgondolkodtatott. Szeretnék gratulálni ehhez az egész weboldalhoz, jó lenne ha a neten máshol is ilyen színvonallal találkozhatna az ember!
rita 2010. 05. 10.
Nekünk is tetszett ez a cikk a számok tanulásáról,főleg a sok számos dal, amit meg tudunk hallgatni a gyerekekkel, és lassan már boltosat is tudunk majd játszani. :)
admin 2010. 05. 10.
Köszönjük, hogy megírtátok a véleményeteket, reméljük a jövőben is sok hasznos dolgot találtok a portálon. :)
S. J. Edit
nemes brigitta 2010. 10. 18.
eza hon lap nagyon szar mert nem tudok rajta számokat irni lehetne job is .
de a video az jó volt.
javitsatok ezen mert ez gáz nagyon gáz.
nyelvbirodalom.hu 2010. 10. 18.
Kedves Brigitta,
Örülünk, hogy a videó elnyerte a tetszésedet. :)
A számokat a "Q" betű felett találod. :)
NyelvBirodalom.hu

Hozzászólás

Név:
  A biztonsági kód. Csak kisbetűs szavak, szóközök nélkül.
Biztonsági kód:

Angol és német képes keresztrejtvények gyerekeknek!
Szeretnéd őket?
Regisztrálj portálunkon és már küldjük is Neked!
 
Keresés a portálon
Hírlevél-feliratkozás
NyelvBirodalom  
Angolozzunk
Németezzünk
Francia


Itt is megtalálsz minket!
 

Jelentkezz most!

Szavazás
Hetente hány órát találkozik gyermeked az idegen nyelvvel vagy nyelvekkel? (házifeladat, tévézés is)