Angolozzunk!

Angolozzunk/8 - Tanuljunk számolni!

Az óvodáskorú gyerekek nagyon élvezik a számokkal való ismerkedést. Akár kezdhetitek az angol nyelvtanulást is a számok tanulásával, hadd legyen mindenkinek egy kis sikerélménye!


Elmélet: Tanuljunk számolni!

Először is tisztázzuk: meg kell különböztetnünk a számok neveinek ismeretét magától a számolástól. Az első esetben a gyerekek mint egy versikét úgy mondják szépen sorban a számokat. Erre már igen pici korban képesek. Szinte ahogy elkezdenek beszélni, megtaníthatjuk nekik a számokat egytől ötig, később egytől tízig. Akár a kis ujjacskáikon mutatva éppen melyik számnál tartunk.

Ennél már komolyabb "mutatvány", ha valóban számolunk is. Gyermekünk akkor ismeri valójában a számok fogalmát, ha alkalmazni is tudja azokat a hétköznapi életben: "Ha az öt szelet tortából hugi kettőt már megevett, akkor mennyi marad neked?" Nagycsoportos óvodás korukban ezt általában már könnyedén megmondják.

 
Gyakorlat:
Gyakoroljuk a számokat angolul!

A számokkal és számolással való ismerkedést tehát nem az iskolában kezdjük. Sőt, nagyon fontos, hogy a hétköznapi tevékenységek során mi szülők is hívjuk fel gyermekünk figyelmét a számok és számolás alkalmazási lehetőségeire. ("Nézd csak, két kismadár ül az ágon!" "Gyere, számoljuk meg, hány alma van a kosárban!" "Segíts nekem elosztani a tíz kocka csokit, hogy mindenkinek egyenlően jusson!")

Angolból sem kell megvárni a hatéves kort, hogy elkezdhessünk "matekozni". Minden esetben először a számok neveivel kell megismerkedniük a kicsiknek. Az óvodáskorú gyerekek egytől tízig (vagy akár húszig is) éppoly könnyen megtanulják a számokat angolul, mint magyarul, és élvezik is a számokkal való foglalkozást. Éppen ezért, ha esetleg most kezdtek az angollal ismerkedni, nyugodtan kezdhetitek a számokkal is, és akkor mindenkinek lesz egy kis sikerélménye. Elő a kis ujjacskákkal! One, two, three...

A számok angol neveit (egytől tízig) itt is megtanulhatjátok, és interaktívan gyakorolhatjátok:
JimJam tévé: Tanulj angolul! (Count with us)

Nagyobbak pedig megnézhetik ezt a videót, ahol egytől húszig ismerkedhetnek meg a számokkal! (A videó végén van az ismétlés, ami -mint tudjuk- fontos a nyelvtanulásban.)


A számok gyakorlásának legegyszerűbb módja a megszámolás. Számoljatok meg mindent a környezetetekben! How many legs does the cat have? How many plates are there on the table? Let's count the books on the shelf? Utóbbi már nagyobbaknak is kihívást jelenthet.

Ha már mindent meg tudtok számolni magatok körül, vegyetek elő egy-két könyvet, és szép színes képeken (hogy élvezetes legyen) folytassátok a számolást. Számoljátok meg, hány kiscsibéje van tyúkanyónak, és hány autó megy az országúton.

Mivel a gyerekeket mindig magával ragadja a zene, az éneklés, a nyelvtanulásban is előszeretettel alkalmazzák a gyerekdalokat. Mi az alábbi dalokat ajánljuk a számok és a számolás gyakorlásához:

One, two, buckle my shoe
Five little ducks
Five little monkeys
One, two, three, four, five
Ten in a bed
Two little blackbirds

Éneklés után pedig lehet boltosat játszani. Ezzel duplán is gyakoroljátok a számolást: először a mennyiségeknél (két banán), másodszor pedig a termékek árainál. Az sem baj, ha csak három forintba kerül a paradicsom, és akciósan 2 forintért a krumpli is elvihető! :) Használhattok más pénznemet is, és akkor az idegen nyelven kívül az idegen kultúrából is közvetítetek egy kis szeletet.

Nagyobbacskák a számokat a számjegyek leírt változatával is össze tudják kapcsolni. Az iskoláskorú gyerekek figyelmét a számjegyek eltérő írásmódjára is felhívhatjuk, például az egyes formájára, ami a fenti videón szintén jól megfigyelhető. A nyelvgyakorlást ekkor már kibővíthetjük egy-két egyszerűbb művelet elvégzésével: How much is two and three?

Fontos! Figyelj arra, hogy gyermeked milyen nyelvgyakorlási formákat élvez, és csak úgy gyakoroljatok. Ne feledd, a cél ebben a korban nem az, hogy gyermeked profi matekos legyen angolul, hanem hogy megszeresse az angolt és az angoltanulást!

Tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Jó angolozást kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

{addthis}

« Előző bejegyzés / Következő bejegyzés

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

NyomtatásE-mail