Angolozzunk!

Angolozzunk/14 - Babákhoz babanyelven!

Az állathangokon kívül számos olyan kifejezéssel találkozhatunk a babanyelvben és a gyereknyelvben, amit nem tanítanak a nyelvórákon. :) Összegyűjtöttünk egy csokorral a kisgyerekes mindennapokban előforduló szavakból, hogy ezeket is tudd angolul használni!

Elmélet: Babákhoz babanyelven!

Bizonyára megfigyelted, hogy a kisbabákhoz és kisgyerekekhez egészen másképp szólnak a felnőttek, mint ahogy egymás között beszélgetnek. A kisgyerekeknek kisebb a szókincsük (nem ismernek annyi fogalmat sem), a picibabák pedig még csak a hangok megtanulásával vannak elfoglalva.
A kicsik igényeihez igazodva lassabban és tagoltabban beszélünk hozzájuk, és ha nekik magyarázunk, egyszerű szavakat használunk. Angol nyelven is beszélj gyermekedhez minél egyszerűbben, hogy könyebben megérthesse mondandódat - főleg, ha még a nyelv is "idegen" számára.


Gyakorlat: Hoppá vagy oops?

A kicsi gyerekekkel való foglalkozás során rengeteg olyan szó és kifejezés előkerül, mellyel mi szülők nem találkoztunk angol nyelvi tanulmányaink során. Ide sorolhatók a babanyelv szavai, a különböző indulatszavak, hangutánzó szavak (legutóbbi állathangos cikkünkben ezek egy részével foglalkoztunk), és azoknak a tárgyaknak és eszközöknek a nevei is, melyek csak a kisbabák életében jelennek meg.

Összegyűjtöttünk Nektek egy csokorral ezekből a kifejezésekből. Ha nem tudod, hogyan kell pontosan kiejteni a szavakat, klikkelj rájuk, és hallgasd meg a hangos szótárban! A szótárban példamondatokat is találsz az adott szavakkal, melyeket szintén fel tudsz használni a mindennapi szituációkban.


Babaholmik:

bib - előke

dummy (US: pacifier) - cumi

bottle - cumisüveg

potty - bili

nappy (US: diaper) - pelenka

rattle - csörgő

pram (US: baby carriage) - babakocsi (fekvő)

pushchair (US: buggy, stroller) - babakocsi (ülő)


Gyakori
kifejezések a mindennapokban:

Peek-a-boo! - Kukucs!

Oops! - Hoppá!

Hush! - Csitt!

Sh! - Psszt!

Yum yum! - Nyam-nyam!

Ouch! - Jaj!

pee - pisi

poo - kaki

doggy - kutyus

bunny - nyuszi

Amennyire csak tudsz, próbálj angolul is babanyelven beszélni gyermekedhez, hiszen - mint korábban említettük - a nyelvelsajátítás során nem csak a nyelv szavait és nyelvtanát szedi fel, hanem az "idegen" nyelv eltérő hangképzését is megtanulja, melyben segítséget nyújtanak neki többek között a fenti hangutánzó szavak is. A második nyelv használatával gyermeked egy másik kultúrával is kapcsolatba kerül - a Te közreműködéseddel -, melynek mindenre megvan a maga kifejezése.

Ha már rutinosan használod majd a babanyelv szavait, a szavakhoz kapcsolódó "érzelmi töltet" is meg fog jelenni mögöttük, és akkor már nem egy "idegen" nyelvet fogsz átadni gyermekednek. :)


További hasznos kifejezéseket és gyakran előforduló mondatokat találhatsz ebben a szógyűjteményben:

Szógyűjtemény gyerekekkel való foglalkozáshoz


Utánanézhetsz a mindennapokban szükséges kifejezéseknek képes angol szótárban is. Klikkelj a képekre!

          
 

Jó angolozást kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit
alapító főszerkesztő,

három gyermek édesanyja

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

{addthis}  

« Előző bejegyzés

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás