Angolozzunk!

Angolozzunk/21 - Játékos angol ábécé

Kisgyermekkorban még biztosan nem fontos az ábécé ismerete a nyelvtanuláshoz, később azonban, az olvasás és a (helyes)írás tanulásánál már nem lehet megúszni. Felnőttként is adódhatnak olyan alkalmak, amikor hirtelen betűznöd kell például egy nevet vagy e-mail címet, így jobb, ha tudod, hogyan kell angolul kiejteni az egyes betűket. Ismerkedj meg játékosan az angol ábécével!

Elmélet: A gyermekek nyelvoktatását ne az ábécével kezdd!

Ahhoz, hogy beszélgetni tudjunk valakivel angolul, nem szükséges ismerni az angol ábécét. Kisgyermekeink is úgy sajátítják el az anyanyelvüket, vagy akár az angol nyelvet is, hogy fogalmuk sincs a betűkről és azok kiejtéséről. A betűk megismerése csak az írásbeliségnél kerül előtérbe.
A kisgyermekeknek valóban nem szükséges betűket tanítgatni, ők elsősorban "hallás után" tanulnak, és nem olvasással vagy írással. Ha azonban kérdez valamit gyermeked, érdeklődik a betűk iránt, akkor mindig válaszolj neki.
Az angol ábécé kicsit egyszerűbb mint a magyar. Csak 26 betűből áll, mely mindegyike szerepel a 44 betűs magyar ábécében, így gyermekednek - ha már ismeri a magyar ábécét - a betűk leírásával nem lesz gondja. A kiejtés azonban már nem ilyen egyszerű dolog, hiszen magukat a betűket is másképp ejtjük, arról nem beszélve, hogy ha ezekből a betűkből szavakat rakunk össze, akkor igen sokféle és izgalmas kiejtésváltozat jöhet létre. :) (Vannak, akik ezt így mondanák: "Borzalmas az angol nyelv, teljesen másképp ejtik és írják a szavakat.")
Tudtad, hogy Nagy-Britanniában már 5 éves kortól járhatnak a gyerekek iskolába? Akkor kezdenek olvasni és írni tanulni, bár játékos(abb) formában. Az úgynevezett "spelling" (betűzés, helyesírás) az angol anyanyelvű gyerekek számára is komoly tanulmány, igen sokat gyakorolják, mire megtanulják a saját anyanyelvük szavait helyesen leírni. Azért nem kell megijedni, a gyerekeknek még mindig könnyebb ezt megtanulni, mintha felnőtt fejjel állsz neki! :) 


Gyakorlat:
 Ismerkedj az angol ábécével játékosan!

Ebben a cikkben nem szeretnék elmélyedni a betűtanulás rejtelmeiben és az olvasás- és írástanítás pedagógiai módszereiben, csak néhány ötletet adok az angol ábécé gyakorlásához, elsősorban olyan gyerekeknek, akik már ismerik a magyar ábécét. 

Sokkal könyebben megmarad a fejedben az az ismeret, amit dallammal együtt tanulsz meg. Az ábécé betűinek kiejtését és a betűk sorrendjét érdemes dalba foglalva elsajátítani, hiszen így gyermeked sokkal jobban fogja élvezni, nem száraz tananyagnak érzékeli.

Számos ábécé-dalfeldolgozás készült már angolul, Te is bizonyára ismered az úgynevezett ABC Song-ot. A dal néhányszori meghallgatása után gyermeked kívülről fogja fújni az angol ábécét. Nekünk ezek tetszettek a legjobban:

1. Eleinte hallgasd lassan az ábécét, hogy követni is tudd! Itt a betűket egy-egy lufiban ábrázolják, miközben lassan éneklik a közismert dalt:
ABC Song with Cute Ending

2. A következőt azoknak javaslom, akik már ismerik az angol ábécét, mert elég gyors, de ismétlésnek és változatosságnak nagyon jó. Mozgékony kisegerek éneklik az ábécét vidám hangon egy másik dallammal:
Alphabet Song


Az alábbi kedves dalocskában az ábécé minden betűjéhez egy-egy állatot (vagy néha mást) kapcsoltak a kezdőbetű alapján. Az állatokat képeken is bemutatják. Kicsit gyors, de a dal második felében megpróbálhatod Te magad is énekelni (feliratos):
The Alphabet By ME

Ebben a másik dalban minden állatról még egy-két jellemző "adat" is elhangzik (ezt a dalt már egy korábbi bejegyzésünkben is említettük):
The Kids ABC's at the Zoo (Animal Alphabet)

Peppa Pig rajongóknak ajánlom a következő videót, illetve azoknak, akik kisebb gyerekeket akarnak megismertetni az ábécé betűivel. Minden fogalmat be is mutatnak, el is játszanak: 


 

 
Hogy miért mondanak hol "zed"-et hol pedig "zí"-t az angol ábécé utolsó betűjére? Ez is egy eltérés a brit (zed) és az amerikai (zí) angol között!
 

Ha kreatív ötleteket keresel, hogy mit is készíthetsz gyümölcsökből, akkor nézd meg az alábbi videót. Mellesleg az ábécé is a füledbe mászik közben. :) Javaslom, hogy az első - vagy inkább a második - alkalommal minden képnél állítsd meg a lejátszást, hogy gyermekeddel megbeszélhesd, milyen dolgokat lát, illetve hogy azok milyen zöldségekből-gyümölcsökből készültek. (What can it be? Is it an apple?)

 

A betűk sorrendjének gyakorlásához csináld végig ezt az online játékot!

A betűket, betűzést természetesen gyakorolhatjátok számítógép nélkül is. Ezen az oldalon kiszínezhető betűket és azokhoz tartozó képeket találsz (klikkelj a betűcsoportokra), itt pedig kártyákat az ábécé betűivel. Olvassátok el az utcán a rendszámtáblákat is angolul, egyben a számokat is gyakoroljátok vele. Ha gördülékenyen, gyorsan szeretnéd mondani, nem is olyan könnyű. A globalizációnak köszönhetően az angol feliratok is egyre gyakoribbak az utcán, azokat is lehet betűzgetni, akár a villamosra várva is. Sőt a háztartásban található dobozok feliratai között is biztosan van angol nyelvű, ezek mindig kéznél vannak, például a márkaneveket is ki lehet betűzni. (A betűzés gyakorlására még később vissza fogunk térni.)

Jó angolozást kívánok!


Sachsné Jusztin Edit
alapító főszerkesztő,

három gyermek édesanyja

Tetszett a bejegyzés? :)


{addthis}

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés / 

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás