Angolozzunk!

Angolozzunk/2 - Semmi sem hiábavaló!

Nagyon örülök, hogy belevágtok (vagy már korábban belevágtatok) gyermekeddel az angol nyelv megízlelésébe. Esetleg megfordult a fejedben, hogy nincs is ennek értelme, hiszen kicsi még, majd tanul később. Nos, akkor hadd bátorítsalak: semmi sem hiábavaló!


Elmélet:
Semmi sem hiábavaló!

Hadd győzzelek meg arról, hogy bármi apró kis lépést is teszel gyermeked nyelvtanulása érdekében, az nem hiábavaló! Ne hidd, hogy ha csak egy kis dalocskát énekelsz neki angolul, akkor annak semmi értelme.

Arra gondolj, hogy pici korunkban az anyanyelvünkön is milyen sok gyerekdalt és mondókát megtanultunk. És bizony akkor felét sem értettük a szövegnek... Csak utánoztunk és tanultunk vele egy csomó hasznos dolgot: ritmust, kiejtést, hanglejtést stb. Ami pedig nem utolsó: édesanyánkkal együtt tettük mindezt, nagy örömmel és jókedvvel! De ez már egy másik jótanács lesz...


Gyakorlat: Énekeljünk!

Ha már a daloknál járunk, tanuljunk is meg egyet. A repertoár óriási, az internet zeng-bong az angol gyerekdaloktól. Kiindulópontnak a youtube-ot javaslom. Ugyanaz a dal általában fellelhető több verzióban is. Kicsi gyerekek jobban szeretik az állandóságot, velük mindig ugyanazt a verziót hallgassuk. A nagyobbak már izgalommal fedezik fel az eltéréseket is - miután egyféle dallam a fülükbe mászott.

Javaslom, hogy töltsétek le a dalokat, és ne nézzétek, csak hallgassátok. Hadd szárnyaljon a kicsi fantáziája, ne kösse még le a figyelmét a sok izgő-mozgó kép. Ha mindenképpen szeretnéd vizuálisan megjeleníteni, akkor inkább egy-egy képet mutass neki, vagy adj a kezébe a témához illő játékokat, pl. plüssállatokat (az angol szöveg lefordítás nélküli értelmezéséről majd később lesz szó).

A mi első dalaink között volt az Old McDonald had a farm..., az Incy Wincy Spider... és az If you're happy...

Legközelebb az elmutogatható dalokról, mondókákról és azok "feldolgozásáról" lesz szó, de addig se feledd: egyetlen perces kis gyakorlás is sokkal-sokkal több a semminél!

Jó angolozást kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit

alapító szerkesztő
NyelvBirodalom.hu


 « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Szülői fórum / Vissza a főoldalra

NyomtatásE-mail