Angolozzunk!

Angolozzunk/27 - Shapes - Formák angolul

Tanuld meg a formákat játékosan angolul! Összegyűjtöttük a fontosabb, ide tartozó kifejezéseket. Mutatunk dalt, online játékokat és más játékötleteket.

Elmélet: Formák gyermekünk körül

Szinte minden házban van olyan gyerekjáték, amely formákat ábrázol, vagy formákat lehet kirakni belőle, vagy a különféle formákat be kell dobni a megfelelő nyílásokon egy nagyobb edénybe. Nem lehet elkerülni, hogy a formákkal találkozz, hiszen ha nincs is ilyen játékotok otthon, akkor is minden tárgy körülöttetek valamilyen formájú, még ha nem is mind szabályos.

Gyermeked idővel felismeri a formai hasonlóságokat és be tudja azonosítani őket. Egyszerre több nyelven is tanulhatja a formák neveit, bár ha lehetőséged van rá, akkor különítsd el a nyelveket: például bizonyos játékokkal angolul, más játékokkal magyarul játsszatok. 


Gyakorlat:
 Formák dalokban és játékokban

Lássuk, melyek azok a formák, amiket első körben érdemes megtanulni:

circle - kör

triangle - háromszög

square - négyzet

rectangle - téglalap

star - csillag

heart - szív


Egy-két kifejezés haladóknak:

diamond - deltoid, rombusz

oval - ovális

crescent - félhold


Ez pedig a maximalistáknak:

pentagon - ötszög

hexagon - hatszög

heptagon - hétszög

octagon - nyolcszög

nonagon - kilencszög

decagon - tízszög

hendecagon - tizenegyszög

dodecagon - tizenkétszög


Ha nem ismered az angol kifejezéseket, akkor a tanulás legegyszerűbb módja, ha meghallgatod őket egy dalban. Gyermekeddel együtt nézd meg ezt a videót! A dal végére a fületekbe másznak a szavak:


Angol nyelvű környezetet szimulálva tanulhatja meg gyermeked a formákat ezzel az online játékkal. Vesd el a forma-magokat a megfelelő ágyásba, locsold meg őket, és nézd, ahogy kikelnek a forma-virágok. Ha készen vagy, játszd újra. Az újabb menetben újabb formákkal ismerkedhet meg gyermeked. Az egész játék során "élő" angol nyelvet hallgathatsz.
Online játék - Telly's Shape Garden >>>

A British Council egyik oldalán, a gyerekeknek szánt LearnEnglish Kids honlapon sok színezős online játékot találhatsz, mindenféle témában. A formák gyakorlásához is készült egy színezős játék: színeket és formákat egyszerre gyakorolhatod vele. Az utasítások angol nyelven hangzanak el. Ha elsőre nem érted vagy nem tudod megjegyezni, akkor a kis hangszóróra klikkelve újra meg tudod hallgatni, illetve el is tudod olvasni a szöveget.
Online játék - Paint it - Shapes >>>


Nem szeretnéd, ha gyermeked a gép előtt ülve tanulna?

Akkor nyomtasd ki ezt a nagyon egyszerű képeskönyvet az alapvető formákról! Az alábbi linken fel is olvassák a könyvet, ha esetleg nem vagy biztos a helyes kiejtésben. A könyv utolsó oldalán gyermekednek kell megkeresni a formákat egy képen.
Kinyomtatható könyvecske a formákról >>>

Bátran vegyétek elő az elméleti részben említett formajátékaitok egyikét, és játék közben angolul nevezzétek meg a formákat, lehetőleg mondatba ágyazva, ahogy magyarul is beszélgetnétek játék közben. Nem kell bonyolult mondatokra gondolni:

- What's this?
- It's a circle. It's a red circle.
- Where is the blue star?
- It's over there.
- Put it on the table. Is this a circle?
- No, it isn't. It's a square.
Etc.

Ha már ismerősek a formák megnevezései, akkor keressetek a szobában egy adott formához tárgyakat! Néhány példa:

rectangle: a book (or your eBook reader :)), a painting on the wall, a sheet of paper etc.
circle: lamp, ball, clock etc.
square: window, table etc.

Próbáljatok meg olyan képet rajzolni, ami csak az ismert, szabályos formákból épül fel. Kisebbeknek először vágjunk ki színes kartonból vagy filcből formákat, és abból próbáljanak meg összerakni egy képet, vagy valamilyen felismerhető alakot. Ötleteket vehetsz például innen.


Végezetül pedig legyen egy kis mozgás is! :) Formáljátok meg a karjaitokkal a formákat! Ötletekhez nézzétek meg ezt a videót, ami egyben csodálatos zenei élményt is nyújt, és szép, ötletes képi megjelenítésével elvarázsol. Nem lesz elég egyszer megnézni!

 

 Jó nyelvtanulást, nyelvelsajátítást kívánok!


Sachsné Jusztin Edit
alapító főszerkesztő,
három gyermek édesanyja


Tetszett a cikk? :)

 

 

{addthis}

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés /    

  Angolozzunk! kezdőlap / Akarsz németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás