Angolozzunk!

Angolozzunk/28 - Társasjátékok kicsiknek

Te is imádsz társasozni? Tedd ezt angolul is, mégpedig rendszeresen! Bővítsd a szókincsedet, fejleszd a beszédkészségedet, és érezd jól magad!

 

Elmélet: Miért hasznosak a társasjátékok a nyelvtanulásban

A társasjáték mint minden játék magával ragadja a játékosokat, és a játék hevében teljesen elfeledkeznek arról, hogy ők idegen nyelvet tanulnak. A gyerekek oktatásánál ez nagyon fontos: nem a nyelvtanulás az elsődleges cél, hanem maga a játék.

Társasjáték közben a játékosok, azaz a kis nyelvtanulók felváltva használják aktívan és passzívan az adott nyelvet: amikor a másik beszél, akkor megfigyelnek, majd amikor rájuk kerül a sor, akkor már alkalmazzák az elsajátított fordulatokat. Játsszatok sokféle társast, hogy folyamatosan bővítsétek (észrevétlenül) a szókincseteket!

Legyél türelmes: társasozni először nem könnyű egy idegen nyelven. Gyermekednek meg kell tanulnia a játékszabályokat is, mindamellett az adott szókincset is fel kell szednie. Gyakran ismételd el a szükséges kifejezéseket, kezdd el a mondatokat számára, tegyél fel kérdéseket neki, hogy csak egyetlen szóval kelljen válaszolnia.


Gyakorlat:
 Társasjáték ajánló

 

Az internet a társasjáték-választásban is kincsesbányát jelent. Mi már kipróbáltuk és nekünk nagyon tetszett a Where is my Teddy Bear? játék, amit innen tölthetsz le. A leírást itt találod hozzá. 4-9 éveseknek ajánljuk.

A helyhatározó elöljárószavakat gyakorolhatjátok vele. A játékhoz szükség lesz egy pénzérmére és 2-4 bábura. Kinyomtatod a táblát, és már indulhat is a játék.

A képekhez tartozó helyes kifejezéseket összeszedték nekünk, ezt érdemes játék előtt átnézni. A szabály szerint, ha nem jól válaszol a játékos, akkor egyet vissza kell lépnie. Ettől akár el is tekinthetsz, nehogy gyermeked úgy érezze, hogy hibázott. Ha nem tudja elsőre összerakni a mondatot, akkor inkább segíts neki. Az sem gond, ha nem egész mondatot mond, hanem csak a helyhatározós szerkezetet (például: in front of the box), hiszen az is teljesen életszerű válasz.

Ha egy játékos a képre lép, akkor a kérdés is mindig hangozzon el először: "Where is your Teddy Bear?"


A hagyományos társasjátékokkal, ahol egy "pöttyös" dobókockával dobsz majd lépsz a táblán, akár egyetlen társasjáték alatt el lehet sajátítani a számokat egytől hatig. Egyik közismert és népszerű társasjáték a Snakes and Ladders (Kígyók és létrák). Dobsz a dobókockával, majd lépsz a számnak megfelelően. Ha egy kígyó fejére érkeztél, akkor le kell csúsznod a farkáig, azaz visszafelé haladsz; ha egy létra aljához érkeztél, akkor fel kell másznod a létrán a létra tetejére, azaz hirtelen előrébb kerülsz a pályán. A szerencse dönti el, hogy ki fog győzni.

Rengeteg tábla készült már ehhez a játékhoz. Ha az interneten rákeresel, válogathatsz színesebbnél színesebb táblák közül, hogy melyiket nyomtasd ki magadnak. Nyomtathatsz olyat, ahol a mezőkön vannak számok, de egész kicsiknek jobb, ha nincsenek számok a mezőn, minél egyszerűbb legyen. A képen látható kígyós táblát innen tudod letölteni. Játék közben lehetőleg végig angolul beszéljetek. Mindig mondd gyermekednek, hogy éppen mit csinál, mit csináljon: Climb up the blue ladder. Slide down the purple snake. Go ahead four spaces. Ebből tanul.

Ha már unalmas a Snakes and Ladders alapváltozata, akkor rendelhetsz az egyes mezőkhöz kérdéseket, feladatokat, vagy fejlesztheted a szókincset további érdekes képekkel.


Sokszor nehéz olyan játékot találni, amilyet éppen szeretnénk. Vannak olyan internetes oldalak, ahol magad készíthetsz társasjátékokat azzal a szókinccsel, amit szeretnél gyakorolni vagy gyakoroltatni. Ezen az oldalon a szókincset tematikus csoportokra bontva össze is szedték. Neked csak az a dolgod, hogy kiválaszd a szavakat, amiket kép vagy szöveg formájában látni szeretnél a táblán. Egy gombnyomással elkészítheted a játékot, és már nyomtathatod is. A szöveges mezőbe írhatsz bármit, például Miss a turn vagy Move ahead one space, hogy minél izgalmasabb legyen a játék.


Végül nézzünk néhány hasznos kifejezést, amiket a játék közben használhatsz.

dice - dobókocka (egyes számban lehet die vagy dice, többes számban dice)

board - játéktábla

piece - bábu

You go first. - Te kezdesz.

Go ahead. - Lépj előre!

Go back. - Lépj vissza!

You miss a turn. - Kimaradsz egy körből.

Throw the dice. - Dobj a dobókockával! (Vagy: Throw the die.)

It's your turn. - Te jössz!

 

Jó szórakozást kívánok a játékokhoz!


Sachsné Jusztin Edit
alapító főszerkesztő,
három gyermek édesanyja


Tetszett a cikk? :)

 

 

{addthis}

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés /    

  Angolozzunk! kezdőlap / Akarsz németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

 

 

Nyomtatás