Francia kuckó/1 - Bonjour!

Kedves Szülőtárs, szeretettel üdvözöllek és örülök, hogy olvasod soraimat, hiszen ha itt vagy, akkor Te is szereted a francia nyelvet és kultúrát, és szeretnéd átadni a gyermekednek. Akkor hát induljunk!

Elmélet: Minden utazás az első lépéssel kezdődik

Bármit csinálunk: tanulunk és minden tudás minden megtett lépéssel egyre mélyül. A legtöbb tudományt, szakmát nem jó félig tudni, viszont a nyelvekkel más a helyzet: már a legkisebb ismerettel is sikereket érhetünk el, örömet lelhetünk benne. A gyerekek is azért tanulják meg az édesanyjuk nyelvét, mert sikerélményt jelent ez számukra – ezért is szeretnek mondókázni, énekelgetni, játszani.
Amikor egy újabb, ’idegen’ nyelvvel szeretnéd megismertetni a kisgyermeked, akkor is csak azt kell tenned, amit az első években tettetek: énekelni, mondókázni, együtt játszani, majd később filmet nézni, zenét hallgatni és egyéb olyan kellemes tevékenységet folytatni, ahol találkozhattok az idegen nyelvvel.
Minden nap más lesz, hol kisebb lépést tesztek, hol nagyobbat, hol kicsit visszakanyarodtok, hol szárnyaltok. A lényeg az, hogy rendszeresen haladjatok a megkezdett úton, hiszen a nyelvelsajátítás olyan, mint egy kellemes kirándulás: nem csak a megtett út számít, hanem az is, hogy hogyan teszed meg az utat.


Gyakorlat:
Kezdjük az énekléssel!

Rendszeresen kipróbálok módszereket, hogy mivel lehet a gyerekeim érdeklődését lekötni, de szinte mindig az éneklés győz. A gyerek észre sem veszi, de az együtténekelések folyamán rengeteg mindent tanul meg élvezettel: dallamot, szöveget, szótagolást, szavakat, ritmust, légvételt, az egymáshoz alkalmazkodást…

Ha nem ismersz francia gyerekdalokat, semmi baj. Szerencsére rengeteget lehet találni az interneten: kezdhetsz a youtube-on, aztán a keresőkbe beírva a chanson (dal), enfant (gyerek), musique (zene), chant (dal), chansons enfantines (gyerekdalok) szavak variációit, mazsolázhatsz az eredmények között. (A Francia gyerekdalok rovatunkat is folyamatosan bővítjük.)

A mi első dalaink között volt a Meunier, tu dors, a Frère Jacques (amit magyar szöveggel is ismerhetsz), a Sur le pont d’Avignon (itt lejjebb is meghallgathatod), 1,2,3 nous irons au bois vagy az esti elalvások máig kihagyhatatlan dala a Do, do, l’enfant do. Ezek a dalocskák rövidek, egyszerű a dallamuk, könnyen belemászik a gyerkőcök fülébe és hamar elkezdik majd dúdolgatni. Ezeket is megtalálod több változatban is a youtube-on és több francia gyerekdalos oldalon.
 


Azt javaslom, hogy először csak Te nézd meg többször is az adott dalt, tanuld meg és Te énekeld el többször a gyermekednek, majd később beteheted háttérzenének vagy együtt hallgassátok, de a filmecskét csak akkor nézze meg, ha már jól ismeri a dalt. Jobb, ha a dalra figyel, nem a mozgó figurákra.

Ha már tud egy dalt, akkor is rendszeresen „elő kell venni”, újra és újra el kell énekelni, hiszen amilyen gyorsan megtanulta, olyan gyorsan el is tudja felejteni egy gyerek, ha nem gyakorolja időről időre.

Tipp: ha nem tudsz még franciául, akkor ezen a honlapon egy hasznos kis összefoglalót találsz a legfontosabb témakörök legfontosabb kifejezéseiről – eredeti francia kiejtéssel.

Kellemes éneklést és időtöltést kívánok!


Mazzag Tímea
francia nyelvtanár
és kétgyermekes édesanya


Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!

{addthis} 
Nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről? Iratkozz fel a rovatra!


Következő bejegyzés >>

Angolozzunk! / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás