Francia kuckó/3 - A testrészek

A gyerekek a világgal való ismerkedésükkor elsőnek a testrészeiket fedezik fel. Kicsiknél és kicsit nagyobbaknál érdemes lehet ezzel kezdeni a francia nyelvvel való ismerkedést is!

Elmélet: A test felfedezése

A kisgyerekek lételeme a játék, így tanulnak. Ezért a nyelvtanulás során is igyekezzünk a gyerekeknek mindig olyan játékokat keresni, amelyek felkeltik az érdeklődésüket, élvezettel játszanak és közben, bár nem tudják, tanulnak. A testük ’kéznél van’ és élvezettel ismerkednek vele kicsik és nagyobbacskák is, csak tudni kell kihasználni ezt a lehetőséget.


Gyakorlat: Mondóka, dal, színező, játék

Szerencsére rengeteg elmutogatható, eljátszható dal és mondóka létezik franciául is a testről és a testrészekről. Az egyik legegyszerűbb, a legkisebbekkel is játszható, és több nyelven is létezik, a következő dalocska:

Tête, épaules et genoux pieds, genoux pieds

Tête, épaules et genoux pieds, genoux pieds,
Tête, épaules et genoux pieds, genoux pieds,
Les oreilles, les yeux, la bouche et puis le nez,
Tête, épaules et genoux pieds, genoux pieds.

Miközben énekeled-mondod, először a fejedet fogod meg, majd a válladat, aztán a térdedet, lábfejedet és sorban a többi testrészedet. Ha nem ismered a dallamát, akkor itt meghallgathatod az angol verziót. Ezek a lányok pedig eléneklik Neked franciául is: 


A következő mondókánál egyre növeled a feszültséget, ahogy az ujjaiddal végigsétálsz a gyermeked testén az említett testrészen, és a végén, a feszültség feloldásaképpen, megpöckölöd vagy megnyomod az orra hegyét!

Je suis une petite araignée

Je suis une petite araignée
J'ai bien envie de te piquer
Je monte sur ta jambe
Je vais jusqu'au genou
Je glisse sur ta cuisse
Tombe dans ton nombril 
Remonte jusqu'au cou 
Je vais jusqu'au menton
Et là, j'ai une bonne idée
Je sais où je vais te piquer
Ce sera sur le bout de ton nez!!!

A Savez-vous planter des choux? gyerekdal is nagyon jó a testrészek gyakorlására. Nagyokat lehet kacagni azon, amikor az orrunkkal, a könyökünkkel vagy a fülünkkel akarjuk elültetni a káposztát! Hallgasd meg:

 

Ezen a honlapon sok-sok arcos színezőt találtok, mindegyikre be kell rajzolni a szemeket, orrot, szájat. Jó mulatság kisebbeknek, akik arcot még kevésbé tudnak rajzolni, de ha az arcforma adott, könnyen kiegészítik. (Itt is találsz kinyomtatható arcokat, ugyan angol nyelvű oldal, de nem kell regisztrálni.)

A következő honlapon óvodások is szívesen kalandoznak, hogy ráklikkelve a testrészre, meghallgathassák franciául! Klikk a képre!

 


Kisiskolások már megcsinálhatják a következő feladatokat is:
Az emberi test
Az arc


Jó szórakozást és sok kacagást kívánok!

Mazzag Tímea
francia nyelvtanár
és kétgyermekes édesanya
 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!
{addthis}  
Nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről? 
Iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés / Következő bejegyzés >>

Angolozzunk! / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás