Francia kuckó/5 - Az állatok világa

A gyerekek kivétel nélkül szeretik az állatokat. Ha egy nagyobb állattól, lótól, zsiráftól, elefánttól vagy a szomszéd kutyától meg is ijednek, a kisebb állatokat, rovarokat, gyíkokat, csigákat mindegyik apróság érdeklődve figyeli.


Elmélet:
 Az állatok játékos felfedezése

Tudod a szabályt: mindig a gyermeked életkorának és tudásának megfelelő tevékenységet folytassátok és csak addig, amíg érdekli!

Az egy-három éves kicsikkel nézegessetek állatos képeskönyveket, mesélj-bábozz sokat (a történetet követve változtasd el a hangod, érzékeltesd, játszd el a cselekményt), mondókázzatok, hallgassatok, énekelgessetek rövid dalocskákat, használj rövid, egyszerű mondatokat. Az óvodás vagy kisiskolás gyermekednek, ha már jobban érti a francia nyelvet, mesélj arról, hogy hol élnek, mit esznek az állatok, milyen különleges tulajdonságaik vagy szokásaik vannak. Le is rajzolhatjátok az állatokat, el is bábozhatjátok, akár hosszabb, összetettebb mondatokat is használhatsz. Ha szeret társasozni, akár állatos társasjátékkal, kártyával is játszhattok.

Vannak gyerekek, akik hallás útján tudják a legkönnyebben felszívni az új információkat, velük mondókázz, énekelj sokat, meséljetek, beszélgessetek gyakran az állatokról. A vizuális típusú gyerekekkel érdemes szókártyákkal játszani, memóriajátékot, dominót vagy kirakót, nézegethettek állatos képeskönyveket, a nagyobbakkal nézhettek állatos filmeket. Azok a gyerekek, akiknek mozgásra van szükségük a tanuláshoz, azokkal rajzoljatok, bábozzatok, tornázzatok, utánozzátok az állatok járását-mozgását illetve az énekléshez használjatok hangszereket, pl. rázható rumbatököket vagy 2 kanalat, triangulumot, amikkel kézen-lábon verhetitek a taktust… Azokkal, akik szeretik megfogni a dolgokat, gyurmázzatok, fessetek állatokat, kézműveskedjetek sokat. A konyhában pedig egyszerűbb recepteket is kipróbálhattok, miközben franciául beszélgettek.

A legjobb, persze, az, ha mindenféle formát és tevékenységet váltogatsz, így ki fog alakulni, hogy Nektek melyik a legjobb – ami hatékony, sikerélmény számotokra, és amit mindketten szívesen csináltok. 


Gyakorlat:
 Mondóka, dal, kézműveskedés, internet

Az állatokkal való ismerkedést általában a ház körül kezdjük, erre jó ez a kis egyszerű mondóka:

Qui est blanche avec des taches?
C'est la vache!
Qui a des petits frisons?
Le mouton!
Qui est tout rose et tout rond?
Le cochon!
Qui est doux comme un calin?
Le lapin!
Qui galope et qui cavale?
Le cheval!

Természetesen létezik állatos mondóka az ujjakkal való játékhoz is:

Un gros lézard est passé par ici.   (csukva van a kezed)
Celui-là l'a vu   (kihajtod a hüvelykujjad)
Celui-là l'a attrappé   (kihajtod a mutatóujjad)
Celui-là l'a fait cuire   (kihajtod a középső ujjad)
Celui-là l'a mangé   (kihajtod a gyűrűsujjad)
Et le tout petit riquiqui... Qu'est-ce qu'il dit?...
On m'oublie?   (kihajtod a kisujjadat)

Az Old Mac Donald had a farm angol dalocskát franciára is adaptálták:

1. Dans la ferme à Mathurin, i a i a o.
Y a des centaines de moutons, i a i a o.
Y a des bê par-ci, y a des bê par-là,
Ici des bê, par-là des bê,
Partout des bê, bê, bê...
2.  Canards... couacs, couacs, couacs.
3.  Vaches... Meuh, meuh, meuh.
4.  Abeilles... Bzzzit, bzzzit, bzzit.

Az egyik legismertebb állatos francia gyerekdalocska egy zöld egérről szól: Une souris verte. Egy másik népszerű dalocska egy krokodilról szól, aki elmegy háborúba: Ah les crocodiles. Énekelhetsz kicsi és nagy halacskákról is: Les petits poissons vagy szaladgáló görényről: Il court il court le furet.  

Ha szeret a gyermeked rajzolni, akkor lerajzolhattok egy házat istállóval, tóval, mezővel és belerajzolhatjátok az állatokat, vagy lerajzolhatjátok Noé bárkáját (a gyerekeimnél ez nagy siker volt!), ugyanígy egy nagy fát is lerajzolhattok és a tövétől a csúcsáig belerajzolhatjátok az állatokat, mint például ezen a képen:


A nagyobbakkal interneten is lehet olvasgatni-nézelődni az állatokról, pl. a Gallimard kiadó állatos honlapján. Tematikusan, állatfajonként, élőhelyenként rengeteg gyönyörű fényképet, képet lehet itt találni, egy valóságos kincsesbánya! A kiadó megengedi, hogy otthoni használatra letöltsd, kinyomtasd a honlapon található képeket. Ez pedig egy másik, interneten elérhető állatos enciklopédia - itt adatokat találhattok sok-sok állatról.

A konyhában is lehet franciául ismerkedni az állatokkal. Vegyél különböző színű marcipánt és akár egy farmnyi állatot vagy egész állatkertet is gyúrhattok-varázsolhattok. Ha nem vagytok ennyire édesszájúak, akkor só-lisztgyurmából is megtehetitek ugyanezt – a végén még festékkel be is színezhetitek az állatokat.


Kellemes szórakozást kívánok!

Mazzag Tímea
francia nyelvtanár
és kétgyermekes édesanya


Tetszett Timi cikke? :)

Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!
  
Nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről? 
Iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés / 

Angolozzunk! / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás