Francia kuckó/6 - Ó, ó... vakációóó!

Ha nyár (été), akkor vakáció (vacances)! :) Nyáron a gyerekeknek és a felnőtteknek is a legjobb, ha minél több időt töltenek a szabadban. Nyaralj akár a tengerparton, a hegyekben vagy csak a hétvégi házad kertjében, a szabad levegőn (en plein air) is rengeteg módja van annak, hogy a gyermekeddel franciául játsszatok.

Elmélet: Játék a szabadban

Használd ki a jó időt a szabadban, és gyakorold kint is az idegen nyelvet!

A szabadban más eszközök állnak a rendelkezésedre, mint bent a lakásban: lehet vizes játékokat (jeux d’eau) játszani, ott a homokozó (bac à sable), az ugrálókötél (corde à sauter), a hullahopp karika (houla hoop), a labda (ballon), kavicsok (cailloux), botok (bâton), lehet szappanbuborékot fújni (souffler des bulles de savon), papírsárkányt (cerf volant) eregetni… Természetesen rengeteg olyan játékot is játszhattok, amelyhez nem kell semmilyen eszköz.

Az egy-három éves kicsikkel játsszatok egyszerűbb játékokat, énekelgessetek dalokat, mondókázzatok, gurigázzatok labdával, dobálgassatok vízzel töltött kis lufikat. A játékok közben használj rövid, egyszerű mondatokat és sokszor ismételd el a legfontosabb szavakat. Az óvodás vagy kisiskolás gyermekeddel, ha már jobban érti a francia nyelvet, akár hosszabb, összetett mondatokat is használhatsz a bonyolultabb szabályjátékok közben.


Gyakorlat:
 Mondóka, dal, malom, fogócska, bújócska

A gyermekeim egyik kedvenc szabadtéri játéka, amit séta közben majdnem mindig elkezdenek játszani, az az Un, deux, trois, soleil! Az egyikük előreszalad, megáll és háttal elkiáltja magát: Un, deux, trois, soleil! Amíg számol (Un, deux, trois…), addig a többiek elkezdenek felé futni, amikor odaér, hogy azt kiáltja: …soleil!, akkor hátrafordul és mindenkinek meg kell merevedni. Aki megmozdul, az visszamegy, majd újra kezdődik az egész. Aki először megérinti a számolót, az számolhat következőnek.       

A bújócskát (jeux de cache-cache) és a fogócskát (jouer au chat) is lehet franciául játszani. A bújócskánál a hunyó franciául elszámol 10-ig (vagy 20-ig – éppen ameddig tud) és utána keresi meg a többieket. Ha Te voltál a hunyó, akkor franciául keresheted a csemetédet: Où es-tu? Je ne te vois pas. Es-tu derrière l’arbre? Non. Ah, je te vois! etc… A fogócskánál a fogó (le chat) megpróbálja elkapni a többieket (les souris): Je vais t’attraper! Attends-moi, petite souris! etc…

A szabadban nyáron az a jó, hogy lehet a vízzel is játszani. A kisebbekkel játszhatsz töltögetős játékot: fogsz két homokozó  vödröt (seau), az egyiket megtöltöd vízzel. A gyermekednek adsz egy szivacsot (éponge) vagy egy műanyag poharat és megkéred, hogy töltse át a vizet a másik vödörbe. A nagyobb gyerekekkel lehet almahalászást játszani: töltsél meg egy nagyobb edényt vízzel, tegyél bele annyi almát (pomme), amennyi gyerek játszik és a cél az, hogy a szájukkal kihalásszák az almájukat. Az győz, aki először tudja kihalászni a sajátját. Halászni nagyon szeretnek a gyerekek. Egy másik változatban a vízzel telt edénybe dobáljatok néhány úszó-lebegő tárgyat (objets flottants) és a nagyobb gyerekednek kanállal kelljen kihalászni azokat. Ha még kicsi, akkor akár egy felfújható kis gyerekpancsolóba is beteheted a gyerekedet és mellé a tárgyakat, majd megkéred, hogy adja ki neked azokat: Donne-moi, s’il te plait, le canard… oui, le petit canard jaune! Et maintenant, donne-moi la tasse rouge! Merci!

Ha szeret a gyermeked rajzolni, akkor azt a vízparton a homokban (sable) vagy a kertben, a homokozóban is gyakorolhatja, homokvárépítés előtt vagy után. Ha kisebb, Te is rajzolhatsz neki a homokba: Qu’est-ce que c’est? C’est un chien? Oui, c’est un chien. Qu’est-ce qu’il dit, le chien? Wouaf-wouaf! Et cela? C’est un soleil? Oui, un soleil jaune… le soleil brille... Olyan lesz, mintha képeskönyvet lapozgatnátok :) Kavicsokból is kirakhattok formákat: Regarde, c’est un rond ou un carré? Maintenant fais un triangle!...

A társasjátékról nyaraláskor sem kell lemondani – és még cipelni sem kell. Például a malomjátékot homokos tengerparton is lehet játszani: a táblát belerajzoljátok a homokba, kerestek néhány kavicsot bábunak (pion) és máris kezdődhet a társasjáték a strandon! Ugyanígy amőbázhattok is a nagyobb gyermekeddel a homokban, csak fel kell rajzolni egy pl. 7x7-es négyzetrácsot, eldönteni, hogy ki lesz a karika és ki a kereszt és már kezdődhet is a játék! Az nyer, aki hamarabb tud 5 jelet (vagy ha könnyíteni akarsz, akkor 4 jelet) hamarabb vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan berajzolni.

Esőben sem kell bent ücsörögni!

Ha nyaraláskor esik az eső (il pleut), az se baj: nem tart sokáig, meg különben is, nyári esőben sétálni remek dolog és még franciául is lehet közben játszani! Húzzatok gumicsizmát és menjetek ki a gyerekeddel az esőbe (pluie), nagyon fogja élvezni! Próbáljátok átugrálni a kisebb pocsolyákat (sauter par-dessus les flaques d’eau), keressetek gilisztákat (ver de terre), nézegessétek az eget (milyen színű) és a felhőket (milyen színűek, mire hasonlítanak), fogjátok fel a kezetekben az esőcseppeket és vizsgáljátok meg (tiszta, átlátszó, hideg-langyos-meleg...)

Ha már jól beszél franciául, akkor beszélgethettek is. Kérdezd meg, hogy hol lehet vizet lelni a természetben, kinek-minek van rá szüksége, mire használjuk (À quoi sert l’eau ?) a házban (pour le bain, pour cuisiner, pour faire la lessive), az utcán (pour éteindre les feux, pour nettoyer les rues)…? Miért süt a nap, miért jó, milyen bajt okozhat? Hol szeret nyaralni és miért?

Dalok és mondókák a vízzel, a nyaralással kapcsolatban is léteznek:

Les jeux d’eau, oh! Les jeux d’eau, oh!
Moi j’aime ça, moi j’aime ça
Je mets mon maillot, je mets mon maillot
Pour jouer dans l’eau, pour jouer dans l’eau.
(a Frère Jacques dallamára)


Maman les p'tits bateaux
Qui vont sur l'eau ont-ils des jambes ?
Mais oui mon gros bêta
S'ils n'en avaient pas
Ils ne march'raient pas
Allant droit devant eux, 
Ils font le tour de monde,
Et comme la terre est ronde
Ils reviennent chez eux.

Hallgasd meg a dalt itt!
 

És végül egy mondóka:

Gai, gai l'écolier
C'est aujourd'hui les vacances
Gai, gai l'écolier
C'est aujourd'hui qu'on va jouer!


Kellemes szórakozást és további szép nyarat kívánok!


Mazzag Tímea
francia nyelvtanár
és kétgyermekes édesanya


Tetszett Timi cikke? :)

Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!
  
Nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről? 
Iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés / 

Angolozzunk! / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás