Németezzünk!

Németezzünk/6 - Egyszerű játékok

Továbbra is a játékoknál maradunk. Ezalkalommal olyan játékötleteket adunk, melyek nem igényelnek különösebb segédeszközöket, mégis szórakoztatnak, és egyben nyelvet is tanítanak.


Elmélet:
Megfontoltan!

A gyermekünkkel együtt töltött idő fontossága mindenki számára nyilvánvaló, nagy szerepet játszik az egymáshoz való kötődés megerősödésében. A mindennapos rohanás közben, amikor azt is nehéz megszervezni, hogy a családtagok egyáltalán találkozzanak egymással, kevés időt tudunk szakítani a teljes odafigyelést igénylő tevékenységekre.

Aki pedig ezekbe a "szoros" mindennapokba még nyelvtanulást is akar becsempészni kisgyermeke számára, annak megfontoltnak kell lennie. Mivel több ideje neki sincs, mint annak a szülőnek, aki "csak" az anyanyelvén beszél gyermekéhez, ezért még jobban be kell tudni osztania az időt. Az anyanyelvi nevelés "mellett" kell beleférnie a németezésnek is a mindennapokba.

 
Gyakorlat:
Játékok - eszközök nélkül

Nézzünk egy-két olyan játékot, melyekkel mindenféle játékeszköz nélkül is gyakorolhatjátok egy kicsit a németet, ha van éppen néhány szabad percetek.

Amikor "üresjáratban" ülünk a buszon, vagy várunk a rendelőben, akkor is értékes perceket nyerhetünk. Kisebb gyerekeinket ilyenkor lehet elmutogatható mondókákkal szórakoztatni (Fingerspiele), mindig legyen a tarsolyunkban néhány német nyelvű mondóka is. Ajánlom például ezt: Es sitzen zwei Tauben auf dem Dach.

Nagyobb gyerekekkel pedig lehet "szóbeli" játékokat játszani:
- Melyik a kakukktojás? Felsorolunk 3-5 szót, és ki kell választania azt a szót, amelyik nem tartozik a csoportba. Például: der Hund, die Katze, der Tisch, die Maus.
- Nagyon népszerű a barkochba is, kifejezetten alkalmas nyelvgyakorlásra. Gyerekeknek egyszerűsítsünk: ha csak személyekre lehet gondolni, akkor már viszonylag kis szókincssel is játszható. Vagy gondolhatunk csak a szobában lévő tárgyakra. Ist es braun? Nein. Ist es in der Ecke? Ja.

Ha viszont otthon vagytok, a lakás helyiségeinek neveit gyakorolhatjátok olyan egyszerű módokon, hogy kérdezgetitek egymást, ki hol van, illetve utasításokat adtok egymásnak. Wo bist du? Ich bin in der Küche. Geh ins Schlafzimmer! Egyfajta bújócskázásba is átmehettek. Valaki "elbújik", a többiek pedig nem keresik, hanem a lakás egy pontján maradnak, és kérdezgetik, hogy hol van. Bist du in der Küche? Nein. Bist du im Wohnzimmer? Ja. (Persze garzonlakásban ez a játék nem az igazi. :))

A mozgást jelentő kifejezések gyakorlásához szintén nincs szükség semmi különösebb eszközre. Kicsik-nagyok egyaránt szokták élvezni a már korábban ajánlott dalok "eljátszását" (Németezzünk rovatunk harmadik illetve negyedik része), továbbá ajánljuk még a "királyos" játékot is: kinevezünk valakit királynak, és az "dirigálhat" a többieknek (Setzt euch! Steht auf! Lauft! Winkt mit der Hand! Nickt mit dem Kopf! és így tovább). Ennek a játéknak csak a fantáziánk (illetve a résztvevők szókincse) szabhat határt. Ne feledkezzünk el néha lecserélni a "királyt"!

Legközelebb az egészen pici babák és a totyogók németezéséről lesz szó. Tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Addig is jó németezést kívánok Nektek! 


Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

  

« Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

 

NyomtatásE-mail