Németezzünk!

Németezzünk/7 - Nyelvtanulás babáknak

Sokan felháborodnak vagy megijednek, amikor babák vagy pici gyerekek nyelvtanulásáról hallanak. Tényleg olyan borzasztó ez? Komolyan ártanánk vele a picúroknak?


Elmélet:
Nyelvtanulás babáknak

Valóban rendellenes az, ha egy kisbaba vagy totyogó "nyelvet tanul"? Gondoljunk csak bele! A kicsiknek éppenséggel az a dolguk, hogy megtanulják megérteni a körülöttük lévő emberek beszédét, és megtanuljanak ők maguk is beszélni. Hónapokon, sőt éveken át ezt gyakorolják!

Életünk első éveit tehát mindenképpen a nyelvtanulásnak szenteljük. Akkor miért ne tehetnék ezt egyidejűleg több nyelven is? Akár kezdettől fogva!

 
Gyakorlat:
A lényeg a "hogyan"!

Ebben a részben szeretnék a még nem beszélő babák szüleinek néhány ötletet adni, hogyan foglalkozzanak babájukkal idegen nyelven is.

Először is hadd szögezzem le: az, hogy kisbabád még nem beszél, még nem válaszol Neked, az nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes hozzá beszélni. Ezzel valószínűleg mindenki tisztában is van az anyanyelv vonatkozásában, de ugyanez vonatkozik az idegen nyelvre is. Sokat kell hallani-hallgatni!

Próbáld meg kezdettől fogva kicsit különválasztani a németet a magyartól, de akkor sincs tragédia, ha ez nem sikerül. Praktikus például, ha kiválasztassz egy bábfigurát, ami mindig németül fog "beszélni", ha a kezedre húzod. Ez a bábfigura énekelhet egyszerű kis dalokat a pár hónapos babának, vagy mesélhet neki bármiről, ami éppen eszedbe jut. A cél, hogy babád hallja a német nyelv eltérő hangjait és eltérő hanglejtését.

Egyik látogatónk a fórumon a rácsoságy fölötti forgós-zenélős csecsemőjátékot használta az idegen nyelven való "beszélgetéshez". Az azon található kis állatkákról mesélt gyermekének idegen nyelven. Másik látogatónk szerint bármelyik plüssállat is megfelel a célnak. Karesz és Ancsa, köszönjük az ötleteket! :)

Ha Te nem beszélsz németül, akkor hallgathattok dalokat vagy mondókákat is, akár rövidebb meséket. Az interneten rengeteg "hanganyag" közül választhatsz. Arra figyelj, hogy szépen, tagoltan, artikuláltan beszéljen az illető, mint ahogyan kicsi gyerekekhez szoktak beszélni, mint például ebben a mesében.

Figyeljétek meg, hogy kisbabátok éppen melyik korszakában van, éppen milyen képességei fejlődnek intenzíven. Amit magyarul is "tanul", azt nyugodtan németül is megtanulhatja. Például amikor magyarul is ismerkedik az állatokkal és azok hangjaival (kb. 8-10 hónapos kortól), akkor ugyanezt németül is meg lehet tenni. Kiválasztotok egy könyvet, amiből mindig németül "olvastok". (Was ist das? Das ist eine Kuh. Was sagt die Kuh? Muh!)

Amikor már kisebb utasításokat is végrehajt, akkor azokat is lehet mondani neki németül. Például történjen az esti rendrakás mindig németül! Gib mir den Ball, bitte! Steh auf und komm her! Hilf deiner Mutti! Lege die Puppe in den Korb! Ezt az esti szertartást egy-másfél éves korában nyugodtan bevezethetjük és rendszeressé tehetjük, és akkor két legyet üthetünk egy csapásra! :)

Végül hadd osszak meg Veletek egy személyes tapasztalatot: Nálunk a legkisebb gyermek esti fürdetése mindig idegen nyelven zajlik (nem németül, hanem angolul, de végülis ennek nincs jelentősége) és ez kiváló alkalom a testrészek megismerésére, gyakorlására. Mindig elmondom a pici lányomnak angolul, hogy éppen mijét mosom. :) Nagyon jó érzés volt, amikor először visszajelzést kaptam tőle, hogy érti amit angolul mondok neki. Megkérdeztem tőle: Where's your nose? (Hol van az orrod?) És ő rámutatott az orrára. Innentől kezdve még többször neveztem meg neki a testrészeit angolul (is). Kívánom, hogy mielőbb legyen Nektek is hasonló élményetek, és akkor Ti is tudni fogjátok, hogy nem hiába "dolgoztok". :)

Tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Jó németezést kívánok Nektek!

Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

{addthis}
 

« Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

 

NyomtatásE-mail