Németezzünk!

Németezzünk/8- Tanuljunk számolni!

Az óvodáskorú gyerekek nagyon élvezik a számokkal való ismerkedést. Akár kezdhetitek a német nyelvtanulást is a számok tanulásával, hadd legyen mindenkinek egy kis sikerélménye!


Elmélet: Tanuljunk számolni!

Először is tisztázzuk: meg kell különböztetnünk a számok neveinek ismeretét magától a számolástól. Az első esetben a gyerekek mint egy versikét úgy mondják szépen sorban a számokat. Erre már igen pici korban képesek. Szinte ahogy elkezdenek beszélni, megtaníthatjuk nekik a számokat egytől ötig, később egytől tízig. Akár a kis ujjacskáikon mutatva éppen melyik számnál tartunk.

Ennél már komolyabb "mutatvány", ha valóban számolunk is. Gyermekünk akkor ismeri valójában a számok fogalmát, ha alkalmazni is tudja azokat a hétköznapi életben: "Ha az öt szelet tortából hugi kettőt már megevett, akkor mennyi marad neked?" Nagycsoportos óvodás korukban ezt általában már könnyedén megmondják.

 
Gyakorlat:
Gyakoroljuk a számokat németül!

A számokkal és számolással való ismerkedést tehát nem az iskolában kezdjük. Sőt, nagyon fontos, hogy a hétköznapi tevékenységek során mi szülők is hívjuk fel gyermekünk figyelmét a számok és számolás alkalmazási lehetőségeire. ("Nézd csak, két kismadár ül az ágon!" "Gyere, számoljuk meg, hány alma van a kosárban!" "Segíts nekem elosztani a tíz kocka csokit, hogy mindenkinek egyenlően jusson!")

Németből sem kell megvárni a hatéves kort, hogy elkezdhessünk "matekozni". Minden esetben először a számok neveivel kell megismerkedniük a kicsiknek. Az óvodáskorú gyerekek egytől tízig (vagy akár húszig is) éppoly könnyen megtanulják a számokat németül, mint magyarul, és élvezik is a számokkal való foglalkozást. Éppen ezért, ha esetleg most kezdtek a némettel ismerkedni, nyugodtan kezdhetitek a számokkal is, és akkor mindenkinek lesz egy kis sikerélménye. Elő a kis ujjacskákkal! Eins, zwei, drei...

A számok német neveit (egytől tízig) itt is megtanulhatjátok és gyakorolhatjátok:

 

 

A számok gyakorlásának legegyszerűbb módja a megszámolás. Számoljatok meg mindent a környezetetekben! Wie viele Beine hat die Katze? Wie viele Teller gibt es auf dem Tisch? Zähle die Bücher im Regal! Utóbbi már nagyobbaknak is kihívást jelenthet.

Nézzétek meg, Ernie-nek milyen gondot okozott a számolás, pedig csak 4-ig kellett ismernie a számokat! :)

 

Ha már mindent meg tudtok számolni magatok körül, vegyetek elő egy-két könyvet, és szép színes képeken (hogy élvezetes legyen) folytassátok a számolást. Számoljátok meg, hány kiscsibéje van tyúkanyónak, és hány autó megy az országúton.

Mivel a gyerekeket mindig magával ragadja a zene, az éneklés, a nyelvtanulásban is előszeretettel alkalmazzák a gyerekdalokat. Mi az alábbi dalokat, mondókákat ajánljuk a számok és a számolás gyakorlásához:

Eins, zwei, Polizei
Fünf kleine Fische
Es sitzen zwei Tauben
Wieviel kostet das?

Éneklés után pedig lehet boltosat játszani. Ezzel duplán is gyakoroljátok a számolást: először a mennyiségeknél (két banán), másodszor pedig a termékek árainál. Az sem baj, ha csak három forintba kerül a paradicsom, és akciósan 2 forintért a krumpli is elvihető! :) Használhattok más pénznemet is, és akkor az idegen nyelven kívül az idegen kultúrából is közvetítetek egy kis szeletet.

Nagyobbacskák a számokat a számjegyek leírt változatával is össze tudják kapcsolni, az iskoláskorú gyerekeknél pedig kibővíthetjük a nyelvgyakorlást egy-két egyszerűbb művelet elvégzésével is: Wieviel ist zwei und drei? Wieviel ist acht weniger vier? A számolás tanulásáról itt olvashattok egy kis párbeszédet németül, egy apuka és 2 kislánya között.

Fontos! Figyelj arra, hogy gyermeked milyen nyelvgyakorlási formákat élvez, és csak úgy gyakoroljatok. Ne feledd, a cél ebben a korban nem az, hogy gyermeked profi matekos legyen németül, hanem hogy megszeresse a németet és a némettanulást!

Tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Jó németezést kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

{addthis}

« Előző bejegyzés / Következő bejegyzés

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

NyomtatásE-mail