Németezzünk!

Németezzünk/9 - A színek világa

A számok mellett a színek azok, melyekkel az óvodáskorú gyerekeket könnyen elvarázsolhatjuk. Lássuk, hogyan vezethetjük be a kisgyerekeket németül is a színek világába.


Elmélet: Ne tanulás, hanem játék legyen!

A nyelvtanulás során igyekezzünk a gyerekeknek mindig olyan témákat keresni, melyek felkeltik az érdeklődésüket. Nagyon fontos, hogy érdekelje őket az, amit csinálniuk "kell", lekösse a figyelmüket az éppen "előírt" játék vagy feladat, hogy ne tanulásként éljék meg az idegen nyelvvel való ismerkedést. 

 
Gyakorlat:
A színek világa

Kicsi gyermekeink először az alapszínek neveit tanulják meg (piros, kék, zöld, sárga). A különféle árnyalatok neveit (rózsaszín, narancssárga, lila stb.) csak jóval később tudják megbízhatóan használni.

Idegen nyelven is először a 4 alapszínnel ismertessük meg a kicsiket (rot, blau, grün, gelb), nagyobb gyerekeknél ennek már nincs akkora jelentősége, hiszen ők már ismerik magukat a színeket.

Kisgyerekek tanításánál különösen figyeljünk arra, hogy minél több aktív tevékenységet folytathassanak az idegen nyelv elsajátítása során. A színeket gyakorolhatjátok például azonos színű játékok egy csoportba gyűjtésével, vagy ha már ismerik a kicsik a színeket, akkor megkérhetjük őket, hogy keressenek és mutassanak nekünk kék vagy sárga tárgyakat a szobában.

Ülősebb gyerekekkel megpróbálhatunk színkártyákkal is memóriajátékot játszani, vagy elővehetjük a kifestő könyveket és kiszínezős feladatokat.

Tipp!  Ha regisztrálsz portálunkon, akkor a memóriajátékhoz kinyomtatható színkártyákat, illetve a színek gyakorlásához kiszínezhető feladatlapokat tölthetsz le a NyelvBirodalomból!

Készítsetek sajátkezűleg színtanuló könyvecskét! Vegyetek elő egy üres füzetet. Minden szín kapjon egy külön oldalt (vagy akár többet is) és a lap tetejére írjátok fel a szín nevét az adott színnel (így az olvasni még nem tudó gyerekek is látják, melyik színről van szó). Vagdossatok ki színes újságokból, magazinokból egyszínű tárgyakat, képeket, melyeket a színüknek megfelelő oldalra kell felragasztani. Két legyet üthettek egy csapásra: nemcsak a színek neveit, hanem a tárgyak neveit is megtanulják a kicsik, illetve általában jobban rögzül minden szó, ha valamilyen tárgyhoz köti a kis tanuló.

Nagyobbaknak kihívást jelenthet például a következő játék: Készítsünk ki különböző színű tárgyakat a földre, és a következő dalt hallgatva (Regenbogenlied) kérjük meg gyermekünket, hogy mutasson rá arra a tárgyra, aminek éppen a színét hallja. Lehet, hogy először gyakorolni kell színek szerint sorba rakva a tárgyakat, mert nem is olyan egyszerű a feladat, de utána megpróbálhatjuk összekeverve is! Na kinek sikerül?

Az előbbi dal egy másik videóját itt találjátok, ahol a dal hallgatása közben láthatjátok (és olvashatjátok) a színeket is. Válasszátok a kedvetekre valót!

Ennek a videónak a segítségével letesztelhetitek tudásotokat. A videó első felében bemutatják a színeket, a második felében pedig "kikérdezik".


Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

Jó németezést kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

{addthis}

« Előző bejegyzés

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

Nyomtatás