Németezzünk!

Németezzünk/11 - Beszélj hozzá németül!

anya lanya sutnekHogyan lehet a legkönnyebben elsajátítani egy nyelvet? Használni kell! Ha rendszeresen hallod és használod az adott idegen nyelvet a mindennapi tevékenységeid során, előbb-utóbb szépen megjegyzed a szavakat, kifejezéseket, gyakran előforduló mondatokat. Add meg gyermekednek a lehetőséget, hogy az anyanyelvén kívül más nyelveket is "elsajátíthasson"!

 

Elmélet: Beszélj hozzá németül!

A kisgyerekek legtermészetesebb "nyelvoktatási" módja, ha németül beszélünk hozzájuk. A hétköznapi tevékenységek során beszélj németül gyermekedhez! Nem kell egész nap mindent németül mondani, de például egy bizonyos napszakban vagy egy bizonyos tevékenységhez, helyhez kötődően használjátok rendszeresen az idegen nyelvet!

Igazad van, ez nem könnyű. Sok buktatója lehet a vállalkozásodnak, például:
1. Ha Te úgy érzed, nem tudsz eléggé németül.
2. Ha a kényelmesebb utat választod, és egy idő után mégis inkább magyarul szólsz hozzá.

3. Ha túl korán abbahagyod a próbálkozásod, mert nincs "kézzel fogható eredménye".
4. Ha a környezetetekben más nyelven beszélnek, és állandóan "kizökkentenek" titeket a németből.
5. Ha nagyon kevés az együtt töltött idő, és más nyelveket is akarsz használni.
És sorolhatnám...
Mint mondtam ezek "buktatók", de nem kizáró tényezők. Lássuk, hogyan lehet ezekkel a nehézségekkel a gyakorlatban megbírkózni.

 

Gyakorlat: Kifogások(?)

Vegyük sorra a felmerülő nehézségeket.

1. Nem tudsz (elég jól) németül?
Sok szülő gondolja azt, hogyan is tudna németül beszélni gyermekéhez, hiszen maga sem tud. Azt mondod: könnyű annak, aki folyékonyan beszél németül! De gondolj bele: senki a világon nem születik úgy, hogy tud németül. Mindenkinek meg kell tanulni! A német anyanyelvűeknek is, és azoknak is, akik második vagy többedik nyelvként beszélik a németet. Tehát aki folyékonyan tud, az már korábban rászánta az idejét és energiáját a nyelvtanulásra. Most rajtad a sor! Elkezdheted a nyelvtanulást gyermekeddel egyszerre is, vagy fejlesztheted tovább a már meglévő nyelvtudásodat.

Beszélj hozzá németül!2. Állandóan magyarra váltasz?
Ha nagyon nehezedre esik németül beszélni, akkor vállalj egy kicsit kevesebbet: elég ha naponta csak néhány percet szánsz a németezésre. Határozd el, hogy ezen a héten németül fürdünk (megtanuljátok a testrészeket), következő héten németül öltözködünk (ruhadarabok), utána németül vacsorázunk (ennivaló-innivaló) azután megint németül öltözködünk (hogy meglegyen az ismétlés). Az általad nem ismert kifejezéseknek utána lehet nézni a szótárban. Ha sokszor ismétlitek ugyanazokat a kifejezéseket, rögzülni fognak. Végül az is lehet, hogy jobban fogod élvezni a német beszédet, mint a magyart.

3. Úgy érzed, nincs értelme?
A nyelvtanulás egy hosszú, sőt végtelen út. Elkezded, tanulod, tanulod, de mindig lesz mit tanulni, akármilyen szinten beszélsz is egy nyelvet. Ennek az útnak sosem lesz vége. A nyelvtanulás feladatát nem lehet kipipálni akkor sem, ha a nyelvvizsgabizonyítványod a zsebedben van.

Ha ezt megérted, akkor minden egyes kimondott német szónak és mondatnak lesz értelme, mert ennek a hosszú folyamatnak a része. Eredmény az is, ha gyermeked megszokja, hogy nem csak magyarul beszélhetnek hozzá. Ha a jövőben németül szól hozzá valaki, akkor a reakciója nem elzárkózás lesz, hanem próbálja megérteni, amit mondanak neki. Ha gyermeked nem is válaszol neked németül, attól még a passzív nyelvtudása fejlődik, arról nem beszélve, hogy általában véve is javul a koncentrálóképessége, szövegértése és "tágul az agya".

Sütés-főzés közben beszélgessetek németül! Rengeteget lehet vele tanulni! És jó móka is! :)4. Apa vagy anya mindig magyarul szól közbe?
Keress olyan időpontot a németezéshez, amikor kettesben vagytok gyermekeddel. Ha erre nincs mód, kérd meg a családtagokat, hogy arra a kis időre "feledkezzenek meg" rólatok, vagy vegyenek ők is részt ebben a "mókában". Ha pedig sehogysem sikerül megvalósítani, akkor sem dől össze a világ, hiszen pont olyan lesz a helyzet, mintha eredetileg is kétnyelvű család lennétek: apával magyarul beszélünk, anyával németül (vagy fordítva).

5. Kevés az idő?
A legtöbb családban komoly problémát jelent az idő beosztása. Elképzelhető, hogy lehetetlennek tartod még a németezést is beiktatni az időtökbe. Éppen erre a legjobb megoldás, ha az egyébként is végzett tevékenységek folynak németül. Németül öltöztök reggel, vagy németül vacsoráztok este. Ne feledd, az autóban utazással töltött időt is ki lehet használni: németül mondd el neki, hogy mit láttok, ha kinéztek az autó ablakán.

Ne feledd: minél kisebb a gyermeked, annál könnyebben tudod "rávenni" az idegen nyelv használatára. Nyugodtan beszélj hozzá németül már akkor is, amikor még magyarul sem tud semmit mondani. Nagyobb gyerekeknél gyakran előfordul, hogy nem szívesen cserélik fel a jól bevált magyart az alig-alig tudott németre.

Akármikor vágsz is bele, egy dologra minden esetben szükséged lesz: ez pedig a kitartás.


Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

 

Jó németezést kívánok Nektek!


Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő
NyelvBirodalom.hu

{addthis}

  

  « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás