Németezzünk!

Németezzünk/13 - Német reggeli

Az otthoni nyelvtanulás során törekedj arra, hogy gyermeked minél tevékenyebben vehessen részt a német nyelv elsajátításában. Ne tanítsd neki a nyelvet, hanem amit csak lehet csináljatok együtt, és közben használjátok a németet. Hogy mit lehet közösen csinálni? Például enni! :)

 

Elmélet: Ne tanítsd neki, hanem csináljátok együtt!

 

Magunkon is tapasztalhatjuk, mennyivel jobban megmarad bennünk az az információ, amelyet nemcsak olvastunk vagy hallottunk, hanem - például táblázat formájában - láttunk is. Ennél csak az segíti jobban valaminek az elsajátítását, ha tevékenyen is részt veszünk az újdonság kipróbálásában. Sokkal jobban meg lehet értetni egy új társasjáték szabályait, ha egyből bevonjuk a játékba kezdő társunkat, mintha hosszasan magyaráznánk neki!

Ha mindezeket végiggondoljuk, magától értetődik, hogy kisgyerekeknél is az a legjobb, ha minél tevékenyebben vesznek részt a tanulásban.


Gyakorlat:
Német reggeli!

Nagyon jól tesszük, ha a második nyelv elsajátításánál olyan témákat választunk, amelyeket játékokba és szituációkba ágyazva tudunk gyakorolni. Az evés, ételek témaköre például ilyen hálás, sokoldalúan körbejárható terep.

Rengeteg dalt találhatunk hozzá. A legkisebbeknek például ezt ajánlom: Es war einmal ein Apfel (Itt meghallgathatod szöveggel!) Egy szülő és kisgyerek előadásában meg is nézhetitek (Ti is így fogtok kinézni, amikor majd gyakoroljátok :))

 

 

 

Nagyobb gyerekeknél ez a dal biztosan "nyerő" lesz: Pizza, Pommes und Spaghetti (Itt meghallgathatod szöveggel!)

A dalszövegből első blikkre :) látható, hogy nem túl bonyolult; rengeteg a nemzetközi, könnyen érthető szó, és az ismétlés, így kiválóan alkalmas kezdőknek is. Ráadásul csupa „gyerekkedvenc“ ételről szól – biztos egyből megtanulják a kis komiszok! :)

Pizza, Pommes und Spaghetti – das ist unsere Leidenschaft,
Pizza, Pommes und Spaghetti – und dazu Orangensaft,
Pizza, Pommes und Spaghetti – schmeckt ganz gut, wie jeder weiß,
und zum Schluß spendiert uns Roby noch ein dickes Eis,
und zum Schluß spendiert uns Roby noch ein dickes Eis.

Manche mögen gerne Trüffel,
manche lieber Kaviar,
doch bei Kindern ist das anders –
das ist doch sonnenklar!

Egy másik dal, ami szintén nagyobbaknak való, és egyszerűen zseniális: Theo mach mir ein Bananenbrot! (Itt megnézheted a videót és meghallgathatod a dalt szöveggel együtt!)


A szókincset felépíthetjük számítógépes interaktív játék:

Frühstück (interaktív játék)


vagy otthon elkészített memóriajáték segítségével is:

Obst (letölthető memóriakártyák)


Ha egy-két szó már bevésődött, akkor pedig bátran játsszhatunk éttermeset, pizzarendelőset, de bevezethetjük például a németnyelvű reggelizés szokását is a családban. Lehet, hogy eleinte csak mi fogunk megszólalni, de abban biztosak lehetünk, hogy semmi gondot nem fog okozni, ha idegen nyelven tálaljuk a kedvenc falatokat: csemeténk azonnal megérti a lényeget! :)

Végezetül nézzétek meg ezt a mókás jelenetet Ernie és Bert életéből! Vajon ki ette meg a csokoládétortát?

  

Jó németezést kívánok!

Hajnal Anett
német nyelvtanár és
kétgyermekes édesanya

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

{addthis}

 

 

  « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

 

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás