Németezzünk!

Németezzünk/14 - Közös játék

A varázsszó: közös játék. Ez az, amire minden gyerek vágyik. Ezért nyaggat főzés közben, ezt szeretné, amikor "rosszul viselkedik", és így próbálja felhívni magára a figyelmedet. Nem kell hozzá más, csak tedd magad szabaddá fél órára, és teljesítheted gyermeked álmát – akár németül is!

Elmélet: Elvont helyett kézzelfogható

Szép dolog a meseolvasás, a könyvek megszerettetése, de azért ne felejtsük el, hogy a gyerekeknek szükségük van a mozgásra, az örömteli tevékenységekre és az alkotásra is. Bár sokszor kalandoznak a fantázia világába, azért nagyon is érdekli őket a körülöttük lévő világ is. 
Ha nem csak képeket szeretnénk nekik mutatni, kézenfekvő, hogy szétnézzünk a gyerekszobában, és azt ott található tárgyak segítségével gyakoroljuk második nyelvünket. Tanuljuk meg a játékok nevét!

Gyakorlat: A közös játék a legnagyobb élmény!

Persze a biztonság kedvéért kezdhetjük "papír alapon" a tanulást. (Legfőképpen nekünk szülőknek van rá szükségünk, hogy mielőtt hozzákezdünk egy újabb témához, áttekintsük a szókincset.)

Ezeken az oldalakon találhatunk rengeteg flashcardot a gyerekjátékokról, kezdjük velük a kifejezések összegyűjtését!

Játékok Flashcards
Spielen1.pdf
Spielen2.pdf
Spielen3.pdf
Spielen4.pdf
Spielen5.pdf
Spielen6.pdf

Spielen7.pdf
Spielen8.pdf
Spielen9.pdf

Amint a birtokában vagyunk néhány szónak, máris kezdődhet az igazi játék! 

Kezünkbe veszünk egy bábot vagy macit, "aki" hívja valamelyik barátját. "Rotkäppchen, wo bist du denn?" Ifjú tanulónknak itt még csupán meg kell értenie az általálunk használt kifejezést, válaszként elég, ha megkeresi a megszólított figurát.

 Elrejthetjünk egy zsákban néhány játékot – a "feladat", hogy a gyerekek tapogatás segítségével kitalálják, mit is dugtunk el. Itt már ők mondják ki a német elnevezést.

 Egymás mellé teszünk néhány összetartozó játékot – pl.: Duplo Lego babakocsi – anyuka. "Was fehlt hier?" "Die Babypuppe."

 Némi rajztehetséggel megáldott szülők rajzolhatnak is csemetéjük számára, ilyenkor a nebuló feladata, hogy kitalálja, mi is készül.

 Ha játékboltost játszunk, a számokat is gyakorolhatjuk, amikor fizetésre kerül a sor! :)

A fent említett néhány ötleten kívül rengeteg lehetőség adódik arra, hogy a játékszereket felhasználjuk  nyelvtanulás céljára – próbáljunk ki bármit, ami eszünkbe jut, és főleg figyeljünk oda arra, amit a gyerekek javasolnak – valószínüleg ezeknek a játékoknak lesz a legnagyobb sikerük!

Lazításként kereshetünk olyan meserészleteket, amelyekben játékok fordulnak elő. A Szezám utcában például Ernie a gumikacsájáról énekel: 


További segédanyagokat találtok ezen az oldalon. Szavak tanulásához, gyakorláshoz és a "közös játékhoz" egyaránt ajánlom! :)
Bingo - Lotto - Domino - Flashcards


Jó németezést kívánok!

Hajnal Anett
német nyelvtanár és
kétgyermekes édesanya

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

{addthis}  
 

  « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »


Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás