Németezzünk!

Németezzünk/15 - Közös játék 2 (Szituációs játékok)

Nem feltétlenül van szükségünk különleges eszközökre vagy előre végiggondolt koncepcióra ahhoz, hogy fejlesszük a némettudásunkat. Bármilyen szerepjátékot játszhatunk, amit egyébként is szoktunk – csak most éppen németül.

 

 

Elmélet: Ne a mennyiségre koncentrálj!

A gyerekek agya, mint a szivacs, felszívja a közeget, amely körülveszi őket. Nem biztos, hogy az a legfontosabb, hogy számokkal mérhető számú szót sikerüljön a gyerek fejébe tömnünk – fontosabb lehet az a megfoghatatlan hangulat, az a közeg, amely mint a levegő, egyszerűen ott van, anélkül, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítanánk neki.

 


Gyakorlat: Szituációs játékok

Amikor legközelebb az óvodáskorú kislányod/kisfiad a sztetoszkóppal a nyakában közeledik feléd, és azt mondja: "Most megvizsgállak", közöld vele, hogy Te egy német beteg vagy. Ha közösen főzöcskéztek a játékbabáknak, mondd, hogy ez egy osztrák szálloda, és Te osztrák szakács néni vagy pincér néni vagy.

Így "feltűnés nélkül" csempészhetsz bele egy kis németezést a napotokba, nincs kényszer jellege a dolognak. Még véletlenül sem hasonlít tanulásra: hiszen a csemetéd ötletét valósítjátok meg, Te csupán egy apróságot változtattál a dolgon, történetesen a nyelvet. :)

Egy bökkenő van csupán: a kisbabákkal, gyerekgondozással kapcsolatos szókincs problémát jelenthet olyanok számára is, akik jól beszélik a német nyelvet, de nem anyanyelvük. Hiszen az iskolában, de akár célnyelvi országban, de munkahelyi környezetben tanult nyelv nem tartalmazza azt a szókincset, amelyre most szükségünk lenne. Előnyben vannak a valaha Németországban vagy Ausztriában bébiszitterként szerencsét próbálók! :)

Mielőtt a "spontán" beszélgetésre sor kerül, az anyukáknak nem árt összegyűjteni néhány kifejezést! :)

der Schnuller - cumi

die Flasche - cumisüveg

das Lätzchen - előke

der Hochstuhl - etetőszék

das Gitterbett - rácsoságy

die Windel - pelenka

der Kinderwagen - babakocsi

das Töpfchen - bili


Ha több szóra lenne szükséged, akkor íme egy fórum, ahol külföldre készülő német anyanyelvű au-pair lányok készítettek listát a számukra (és számunkra) fontos kifejezésekből (angolul és németül). Klikk ide!

Az alábbi online képes szótárban témakörök szerint csoportosítva sok-sok kapcsolódó szót találhatsz.  A megjelenő képek alatt jobb oldalon a "folgend" szóra klikkelve lapozhatsz tovább a következő képre vagy képcsoportra! A pontos kiejtést is meghallgathatod, ha a kifejezés melletti hangszóróra klikkelsz.

Babaholmik:

Csecsemőbútorok
Babaruhák
Gyerekruhák

Szituációs gyakorlatokhoz jól jöhet:

Edények, konyhai gépek és eszközök
Élelmiszerek
Bútorok, háztartási eszközök

Orvosi eszközök


Jó németezést kívánok!

Hajnal Anett
német nyelvtanár és
kétgyermekes édesanya

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

{addthis}

  « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
   

 

 

Nyomtatás