Németezzünk!

Németezzünk/16 - Karácsonyi készülődés németül

Az adventi időszak izgalmakkal teli felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, mindazonáltal a legtöbb szülő igyekszik egy kis nyugalmat, meghittséget is biztosítani a családja számára, legalább az évnek ebben a hónapjában. Énekeljetek, játsszatok, tevékenykedjetek együtt németül is! A cikkben a karácsonyi készülődéshez kínálunk dalokat, segédanyagot, hallgatni és néznivalót. :)

 

 

Elmélet: Más országban más nyelven

Nagyban segíti gyermeked nyelvtanulását, ha érti, hogy miért is van szükség más nyelvek ismeretére. Ha látja, hogy vannak más országok a világon, ahol egészen másképp élnek az emberek, és ennek "része", hogy más nyelven beszélnek, akkor logikussá válik számára is, hogy a velük való kommunikációhoz szükség van az idegen nyelvek ismeretére is. Gyermektől függően körülbelül 5-6 éves kortól kezdve ezt már tudatosítani lehet.
Kíváncsi vagy, hogy a világ más országaiban hogyan ünneplik a karácsonyt? Itt találhatsz német nyelvű olvasnivalót a témában. Olvasd fel vagy meséld el gyermekednek is, vagy ha már ő is tud olvasni németül, "add a kezébe" a szövegeket, hadd fedezze fel magának az új információt. A kíváncsiság nagy hajtóerő. :)

 


Gyakorlat: Karácsonyi készülődés németül

A karácsonyi ünnep hagyományainak nagy része német nyelvterületről érkezett hozzánk, így nem meglepő, hogy nagyon hasonlóak a szokásaink. Bátran használhatunk német nyelvű játékokat, segédeszközöket, hiszen csupa ismerős dologgal találkozhatnak közben.

A karácsonyi szókincset játékosan is el lehet sajátítani. Itt van például ez a német nyelvű, adventi dominó (olvasni még nem tudó gyerekeknél csak a képes dominót nyomtasd ki kétszer):


... vagy ez a szép karácsonyi ábécé. (Az ábécé minden bet
űjéhez egy képpel ábrázolt szót kapcsoltak. Gyermekednek ki kell találni, hogy vajon mi lehet az a szó?)

A nagyobbakat már érdekelheti az egyes szokások kialakulásának története is, például az, hogy mióta létezik az adventi naptár. Mutasd meg nekik ezt a kisfilmet:
D
er erste AdventskalenderA karácsonyi zenehallgatás elmaradhatatlan részét képezi (a magyar kultúrában is) a két közismert karácsonyi dal: Mindenki szívébe melegség költözik, ha a Csendes éj dallamát hallja (Stille Nacht, Heilige Nacht), mely az O Tannenbaum kezdetű dallal együtt már világszerte népszerű dallá vált.

Kifejezetten gyerekeknek a következő dalokat ajánlom a karácsonyváró időszakra:

In einem kleinen Apfel

Morgen kommt der Weihnachtsmann (Hallgasd meg! A dallamot biztosan ismered, na de honnan? :))

Kling, Glöckchen, klingelingeling (Ismered ennek a dalnak a thriller változatát? ;-) Azt is megnézheted!)


Rolf Zuckowski ugyanolyan klasszikusnak számít német nyelvterületen a gyerekeknek szóló zene birodalmában, mint nálunk Halász Judit vagy Gryllus Vilmos. A karácsonyi készülődésről szóló dala bizonyára nekünk is meghozza a kedvünket a mézeskalácssütéshez:
In der WeihnachtsbäckereiA német adventi sütemény, a Plätzchen közelebb áll a magyar mézeskalácshoz, mint gondolnánk. Ha német nyelven nyomtatunk ki recepteket az internetről, nem is tehetünk mást, mint hogy németül olvassuk a hozzávalókat, mielőtt az asztalnál szorgoskodó gyerekek elé töltenénk őket a nagy tálba. Klikkelj a képre!

A "decemberi" szókincs gyakorlásához készült a kicsiknek egy kiszínező lap is a NyelvBirodalomban. Színezés közben elmesélheted gyermekednek, hogy mik szerepelnek a képen. Megmondhatod neki, hogy mit milyen színűre fessen, de ha nem szeretnéd, akkor utólag is el lehet mondani, hogy mi milyen színű lett. (Klikkelés előtt regisztrálj, és lépj be a portálra!)
Decemberi kiszínező

Nagyobb, már olvasni-írni tudó gyerekek pedig megoldhatják a letölthető segédanyagok között megtalálható játékos feladatlapot:
Feladatlap a Tél, Mikulás, Karácsony témában (Klikkelés előtt regisztrálj és jelentkezz be!)

A fenti segédanyagokban Weihnachtsmann-nak neveztük a télapót, mert a rajzon ábrázolt alak rá hasonlít a legjobban. Tudni kell azonban, hogy a német nyelvterület jelentős részén december 6-án az úgynevezett Nikolaus-t várják, aki püspöki ruhát és jellegzetes püspöki süveget hord. A Weihnachtsmann pedig karácsonykor (december 24-én) hozza az ajándékot a gyerekeknek (de sok helyen december 24-én sem a "télapó" jön, hanem a Christkind, a Jézuska.) 


Boldog karácsonyt, szép családi ünnepet kívánok Mindenkinek!

Hajnal Anett
német nyelvtanár és
kétgyermekes édesanya

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

{addthis}

  « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

  Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

 

Nyomtatás