Németezzünk!

Németezzünk/1 - Minden kezdet nehéz!

Szeretnél kisgyermekeddel németet tanulni otthon? Nem tudod, hogyan fogj hozzá? Valóban nem könnyű kitalálni, mit és hogyan csináljunk. Ráadásul legyen élvezetes, hatékony, és gyermekünk életkorának megfelelő. Tudjuk mindannyian: minden kezdet nehéz! Mi azonban megkönnyítjük a helyzeted!

 

Elmélet: Minden kezdet nehéz!

Első lépés: tervezés. Gondold ki, hogyan tudod a nyelvtanulást beépíteni az életetekbe. A legjobb, ha valamilyen napszakhoz (reggel, este) vagy valamilyen tevékenységhez (reggelizés, fürdetés) kötöd az német nyelvű társalgást.

Ha nem akarsz vagy nem tudsz folyamatosan németül beszélgetni gyermekeddel, akkor is jó, ha gondoskodsz a rendszerességről. Javaslom, hogy mindennap szánjatok erre egy kis időd. Kiválaszthatsz egy játékot (bújócska, hintázás, memóriajáték stb.), amit azután mindig németül fogtok játszani. Előkerülhet egy bábfigura, aki csak németül beszél. Esetleg megnézhettek egy mesét németül, vagy hallgathattok német dalokat.

 
Gyakorlat:
"Tananyagkutatás"

Az otthontanulás nagy önállóságot igényel a szülő részéről. Neki kell felkészülnie a "foglalkozásokra". Folyamatosan keresnie kell a felhasználható "tananyagot". Kicsit ijesztőnek tűnhet, valójában azonban nem az. Egyrészt, mert van bőven miből válogatni, másrészt pedig mert nagyon izgalmas feladat.

Első gyakorlatként arra kérlek, gondold át és írd le, mikor és hogyan tudod beilleszteni a németezést az életetekbe, milyen típusú "foglalkozásokat" tudsz és szeretnél megvalósítani. Utána kezdődhet a "hozzávalók" beszerzése. Legközelebb már konkrét feladattal jövök.

Jó németezést kívánok Nektek!

Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő
NyelvBirodalom.hu

Következő bejegyzés »

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Szülői fórum / Vissza a főoldalra

NyomtatásE-mail