Németezzünk!

Németezzünk/3 - A mozgás öröme

Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy milyen fontos a gyerekeknek a mozgás. Lételemük és örömforrásuk. Hogyan kapcsolódik mindez a nyelvtanuláshoz? Lássuk!


Elmélet:
A mozgás öröme

A kisgyerekek mindent szívesebben csinálnak, ha az valamiféle mozgással jár együtt. Ha esetleg nehezebben veszed rá gyermekedet a németezésre, kezdj el egy olyan dalt, amit el is lehet játszani. Én eddig még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki közömbösen ülve tudott volna maradni. :)

Ezeknek a daloknak másik nagy haszna, hogy magyarázás nélkül is sokmindent meg lehet érteni belőlük. Elsősorban a testrészek és különböző mozgásformák tanítására alkalmasak, de kis segédeszközökkel és egy kis fantáziával végtelen a lehetőségek száma. Arról nem is beszélve, hogy ha elmozogják, elmutogatják a szóban forgó eseményeket, sokkal könnyebben megjegyzik az új ismereteket, mintha csak egyszerűen hallanák-hallgatnák a dalokat.

 
Gyakorlat:
Elmutogatható dalocskák

Szerencsére az elmutogatható, eljátszható dalokkal és mondókákkal Dunát lehet rekeszteni. Az egyik kedvelt dal a "Kopf, Schulter, Knie und Zeh'n..." Jó kis deréktorna, és elűz minden depressziót! Ajánlom kipróbálni minden kedves szülőnek! (Itt meghallgathatjátok a dalt egy családi felvételen.)

A "Wenn du glücklich bist..." kezdetű dal szintén alkalmas gyermekünk (és magunk) megmozgatására. (Itt megtaláljátok a szöveget kisállatokkal illusztrálva, itt pedig meg is hallgathattok belőle egy részletet.)

A legkisebbekkel játsszunk elmutogatható mondócskákat, mint például a "Kommt eine Maus...", melynek szövegét itt találjátok más mondókákkal és a "teendőkkel" együtt.

Legközelebb egy adott dalon bemutatjuk, milyen módon lehet "feldolgozni" a szövegben lévő szókincset.

Jó németezést kívánok Nektek!

 
Sachsné Jusztin Edit

alapító szerkesztő
NyelvBirodalom.hu

 

« Előző bejegyzés / Következő bejegyzés

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Szülői fórum / Vissza a főoldalra

NyomtatásE-mail