Németezzünk!

Németezzünk/4 - Ismerkedés a dalokkal

Bemutatjuk, hogyan taníthatunk meg gyermekünknek egy egyszerű és "elmutogatható" dalt úgy, hogy értse a szöveg lényegét, és meg is jegyezze a benne található kifejezéseket.


Elmélet:
Ismerkedés a dalokkal

Ugyan a "megtanítani" szót használtam a bevezetésben, de szeretném hangsúlyozni, hogy az otthoni nyelvgyakorlásnak nem szabad "tanulásízűnek" lennie. Nagyon fontos a közvetlenség, természetesség, könnyedség. Az a legjobb, ha a németezés ugyanolyan játéknak tűnik (illetve ugyanolyan játéknak érezzük), mintha magyarul csinálnánk mindezt. Ha szükséges, inkább gyakoroljunk mi magunk előtte egy kicsit, hogy könnyedén, gördülékenyen tudjuk elénekelni a dalokat, és közben maradjon figyelmünk és energiánk a mozdulatok (képek, játékok) mutatására is, sőt tudjunk gyermekünkre is odafigyelni.

Elsősorban olyan dalokat válasszunk, melynek fogalmait ismeri kisgyermekünk, vagy mostanában ismerkedik velük. Kezdetben a dalok mindig legyenek egyszerűek, és ha lehet, a bennük levő kifejezéseket lehessen "elmutogatni". Természetesen nem kell aggódni, ha gyermekünk nem érti a dal szövegét szó szerint (minden szót pontosan), illetve ha nem első alkalommal ért meg minden kifejezést, hanem csak később. Az sem baj, ha a kiejtése nem tökéletes elsőre, idővel – és sok ismétléssel szépen kitisztul az is.

 
Gyakorlat:
A szókincs "feldolgozása"

Az Ach, wie bin ich müde... kezdetű dalt választottam mintapéldának, mely nagyon ismert és elterjedt. Nem véletlenül!

Íme a dal szövege:

Ach, wie bin ich müde,
ach, ich schlaf´gleich ein,
Doch es ist ja heller Tag,
wie kann ich müde sein!

Jetzt stampf´ich mit den Füßen,
und wackel mit dem Bauch,
Ich schüttel meine Schultern
und meine Hände auch.

Ich recke meine Arme,
die Beine machen´s nach,
Ich klatsche in die Hände,
nun bin ich wieder wach!

Itt meghallgathatjátok a dalt, jópárszor elismétlik, a végére már tudni is fogjátok. :-)

De ne szaladjunk előre! Mielőtt elkezdenénk énekelni, először vegyük át gyermekünkkel a testrészek neveit. Ha már ismeri gyermekünk a testrészeket, akkor sem árt átismételni őket: Wo ist dein Bauch? Zeige mir deine Füße! és hasonló mondatokkal vegyük végig a tanítani kívánt kifejezések szavait. Természetesen mi is mutatjuk közben magunkon, vagy gyermekünkön egy kis csiklandozással fűszerezve.

Második körben adjunk utasításokat gyermekünknek: Recke deine Arme! Schüttel deine Schultern! Természetesen most is mutatunk minden mozdulatot mi magunk is. (Nyugodtan eltúlozhatjuk a mozdulatokat, mert ha mókásnak találja a kicsi az együttlétet, annál szívesebben fog újra németül "játszani".) Ezek után már ismerősek lesznek neki a kifejezések a dalban.

Végül következhet az éneklés, a megfelelő mozdulatokkal kísérve (a fenti videóból elleshetjük őket). Annyiszor ismételjük, ahányszor gyermekünk kéri (ha bírjuk). És ha már egyszer elkezdtünk ismerkedni ezzel a dallal, ne felejtsük el azután ismételgetni is, hogy jó mélyen elraktározhassa gyermekünk a fejében.

Következő alkalommal már elhagyjuk a dalok világát (egy időre), és a játékok világába utazunk. Tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Addig is jó németezést kívánok Nektek!

 
Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő
NyelvBirodalom.hu

 

 « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

NyomtatásE-mail