Németezzünk!

Németezzünk/22 - Testrészek németül

Ha születésétől kezdve szeretnél kisbabádhoz németül beszélni, akkor a testrészeket jól tanuld meg! A felfedezésre váró világból ugyanis ezekkel találkozik először: anya szemei, saját kapálozó kezecskéi stb. Ebben a bejegyzésben kreatív és dalos ötleteket találsz a testrészek nevének elsajátításához, kicsiknek és nagyobbaknak is!

Elmélet: A világ, mely körülvesz

Kicsi gyermekednek próbálj meg olyan dolgokat "tanítani", ami a közvetlen környezetében megtalálható, hiszen csak fokozatosan tudod bevezetni a világ dolgaiba, és ő eleinte a saját kis világából indul ki.

A testrészeiről már babakorában is nyugodtan mesélhetsz neki, természetesen a neki való módon. Megsimogathatod, megpuszilgathatod a hasát, a lábát, a kezét, a nyakát stb., és közben mindent nevezz meg.

Az esti fürdés, fürdetés kiváló alkalom a testrészek elsajátításához. A még nem beszélő kisbabákhoz is beszélj folyamatosan a mosdatás közben. Ugyan nem kapsz még visszajelzést, de a picik is már tanulgatják a kiejtést, intonációt, ezenkívül sok kifejezést meg is értenek és meg is jegyeznek. Arról nem beszélve, hogy megszokják, hogy anya vagy apa németül is szól hozzájuk, így később nem vált ki ellenállást, ha németül kezdeményezel valamit.

Ha nagyobb korában kezdte gyermeked a németezést, akkor is beszélj hozzá németül. A rendszeresen elhangzó mondatokat (Hast du dir die Zähne geputzt? - Megmostad a fogad?; Wasch dir die Hände! - Mosd meg a kezed!) hamar megjegyzi, és előbb-utóbb elkezdi ő maga is használni őket.

Gyakorlat: Testrészek játékosan

A gyakrabban előforduló testrészeket átfuthatod az alábbi listában, ahol a többes számú alakokat is megtalálod, hiszen sok testrésznél a többes számú alakot használjuk a mindennapi beszélgetések során:

der Kopf, die Köpfe - fej
die Hand, die Hände - kéz(fej)
der Arm, die Arme - kar
der Fuß, die Füße - láb(fej)
das Bein, die Beine -
láb

das Haar, die Haare - haj
das Auge, die Augen - szem
das Ohr, die Ohren - fül
der Mund, die Münder - száj
die Nase, die Nasen - orr
das Gesicht, die Gesichter - arc
der Zahn, die Zähne - fog
das Knie, die Knie - térd
der Ellbogen, die Ellbogen - könyök
die Schulter, die Schultern - váll
die Zehe, die Zehen - lábujj 
der Finger, die Finger - ujj (kézen)

Kicsi gyerekkel leülhetsz a szőnyegre, és szépen végigmutogathatjátok a testrészeket, neki még ez is játék, hiszen szereti anyát-apát (nagytesót) utánozni, és mindenre kívácsi, bármit is mondasz neki: Das ist meine Nase. Wo ist deine Nase? Nem kell az összeset azonnal, először csak néhányat említs, és mikor már azok ismerősek neki, utána bővítheted a sort. 

Nagyobb gyerekkel, aki már jól ismeri a testrészeket, játszhatsz olyat is, hogy arra a testrészre nem szabad mutatni, ami elhangzik. Próbáld ki! Nem is olyan könnyű! Ezzel gyermeked logikáját és gyors gondolkodását is fejlesztheted, ha pedig nem sikerül, annál nagyobb a móka. 

A legészrevétlenebbül úgy tanulhattok nyelvet, ha más tevékenység közben ragad rátok. Például rajzolás közben. Talán már hallottad a Punkt, Punkt, Komma, Strich versikét (magyarul mindenképp: Pont, pont, vesszőcske...), mellyel megtanulhatja gyermeked, hogyan kell arcot, emberformát rajzolni. Mint minden elterjedt mondóka, ez is több változatban létezik. Az egyik változatot hallgasd  meg a videón, itt találod a szövegét. Ha másképp ismered, kérjük, oszd meg velünk egy hozzászólásban a cikk alatt.

Punkt, Punkt, Komma, Strich

Punkt, Punkt, Komma, Strich,
Fertig ist das Mondgesicht.
Mit zwei langen Ohren,
Ist der Mensch geboren.

Hals wie eine Flasche,
Bauch wie eine Tasche,
Hände wie zwei Drechsler,
Füße wie zwei Sechser.
Haare in die Luft,
Fertig ist der Schuft.

Elgondolkodtál, hogy vajon mi lehet a Drechsler és a Schuft? Ha kinyomoztad, írd meg szintén a cikk alatt egy hozzászólásban! Hátha más sem tudta elsőre! ;)


Szülőt és gyermeket egyaránt jól átmozgatja és felvidítja a következő dalocska: először lassan énekeljétek, hogy legyen idő megtalálni a testrészeket, utána mikor már jobban megy, versszakonként egyre gyorsíthattok, nehogy unalmassá váljon. ;) 

Kopf, Schulter, Knie und Zeh'n

Kopf, Schulter, Knie und Zeh’n, Knie und Zeh’n
Kopf, Schulter, Knie und Zeh’n, Knie und Zeh’n
Augen, Ohren, Nase, Mund
Kopf, Schulter, Knie und Zeh’n, Knie und Zeh’n


Ha jól kimozogtátok magatokat, lehet újra rajzolni: Rajzolj gyermekednek egy nagy tojásformát egy rajzlapra, és mondd neki: Das ist dein Kopf! A többit bízd rá, hagyd, hogy kiegészítse az arcát, haját, más testrészeket. Természetesen közben kérdezz, beszélj, magyarázz németül, vagy hagyd, hogy ő mutassa meg, mi micsoda. (Nálunk kint van az egész család a "falon", gyönyörű önarcképeket készítettünk, igaz angolul, de a lényeg az ugyanaz. :))

Végül egy egyszerű dalocskát ajánlok, melyben sorban eltűnnek a kis testrészek (eldugod a kezed a hátad mögé, eltakarod a szemed stb.), majd újra előkerülnek. Minden versszakban másik testrész kerül terítékre, úgy variálod, ahogy szeretnéd. A videón meghallgathatod a dallamot. Figyelj arra, hogy a páros testrészeket többes számban mondd! Néhány versszak legyen itt mintának:

Meine Hände sind verschwunden

Meine Hände sind verschwunden,
ich habe keine Hände mehr!
Ei, da sind die Hände wieder!
Tra la la la la la la.

Meine Nase ist verschwunden,
ich habe keine Nase mehr.
Ei, da ist die Nase wieder.
Tra la la la la la la.

Mein Mund, der ist verschwunden,
ich habe keinen Mund mehr.
Ei, da ist der Mund wieder.
Tra la la la la la la.

 


Vidám nyelvelsajátítást kívánok!


Sachsné Jusztin Edit
alapító főszerkesztő,
három gyermek édesanyja
{addthis}

Tetszett a cikk? :)

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés  / Következő bejegyzés >>

  Németezzünk! kezdőlap / Akartok angolozni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás