Németezzünk!

Németezzünk!

Ezt a rovatunkat azoknak a szülőknek szánjuk, akik szeretnének németül is foglalkozni otthon kisgyermekükkel. Minden cikk két részből áll: elméletből és gyakorlatból. Az elméleti részben megfontolandó tanácsokat adunk a nyelvtanulással kapcsolatban. A gyakorlati részben pedig a mindennapokban használható, német nyelvű, játékos kis "feladatokat" mutatunk be, melyekkel gyakorolhatjátok, ismételgethetitek a németet otthoni környezetben. (A cikksorozatnak nem célja komplett nyelvtanulási anyagot biztosítani.) Profilodban beállíthatod, hogy Németezzünk! című rovatunk minden új bejegyzéséről értesítést kapj egyenesen a postaládádba.

ONLINE NYELVGYAKORLÁS / NÉMET GYEREKDALOK / NÉMET MESEFILMEK / ANGOLOZZUNK!

Ajánld másoknak is! email facebook twitter bookmark email Több

Németezzünk/20 - Húsvéti készülődés

Készüljünk németül is a húsvéti ünnepekre!
Ez az időszak a lehető legjobb alkalom arra, hogy megtanuljunk egy tucatnyi helyhatározót. Nem kell megijedni, mindezt bújócska, illetve tojás-elrejtés közben fogjuk észrevétlenül imádott gyermekeink fejecskéjébe csempészni! :)

 

Németezzünk/21 - Mondókák németül kicsiknek

Most az egészen kicsiknek gyűjtöttünk össze néhány mondókát, melyeket természetesen az óvodás vagy kisiskolás gyerekek is megtanulhatnak. Ezek a nagyon egyszerű mondókák a nyelv "dallamának" és "ritmusának" elsajátítására kiválóan alkalmasak, és szókincsfejlesztésre sem utolsók.

Németezzünk/22 - Testrészek németül

Ha születésétől kezdve szeretnél kisbabádhoz németül beszélni, akkor a testrészeket jól tanuld meg! A felfedezésre váró világból ugyanis ezekkel találkozik először: anya szemei, saját kapálozó kezecskéi stb. Ebben a bejegyzésben kreatív és dalos ötleteket találsz a testrészek nevének elsajátításához, kicsiknek és nagyobbaknak is!

Németezzünk/23 - Tulajdonságok

Hideg/meleg, kicsi/nagy, könnyű/nehéz... Milyen izgalmas a világ! Hagyd, hogy gyermeked idegen nyelven is maga fedezhesse ezt fel! Engedd neki megtapasztalni, és gyakoroljátok dalokon, mondókákon és más online vagy offline játékokon keresztül!

Németezzünk/19 - Örüljünk együtt a tavasznak és az ébredező természetnek!

Lassan itt a tavasz, és újult erővel foghatunk új dolgokba, vagy folytathatjuk a már megkezdett tevékenységeinket. Várjátok velünk együtt a tavaszt ezekkel a kedves, de igen egyszerű és rövid versikékkel! Használd fel a németezésnél a természetjáráshoz ajánlott példamondatainkat! Figyeld meg a természet állatait, utánozd és közben tanuld meg a mozgást kifejező szavakat!

 

Németezzünk/18 - Hangolódjunk a farsangra!

A farsangi készülődés kiváló alkalmat nyújt arra, hogy megtanuljuk a ruhák és kiegészítők német neveit - észrevétlenül. Dobd fel a hangulatot néhány ideillő verssel, dallal, vagy próbáljatok meg elmondani egy-két mókás nyelvtörőt.

Németezzünk/9 - A színek világa

A számok mellett a színek azok, melyekkel az óvodáskorú gyerekeket könnyen elvarázsolhatjuk. Lássuk, hogyan vezethetjük be a kisgyerekeket németül is a színek világába.

Németezzünk/10 - Mennyi az idő?

Az idő fogalmának megértése és a pontos idő kifejezésének képessége nagyon fontos dolog, különösen a mai rohanó világunkban, ahol már az óvodásoknak is komoly órarendjük van. Nem árt mielőbb megismerkedni az óra számlapjával - németül is.

Németezzünk/11 - Beszélj hozzá németül!

anya lanya sutnekHogyan lehet a legkönnyebben elsajátítani egy nyelvet? Használni kell! Ha rendszeresen hallod és használod az adott idegen nyelvet a mindennapi tevékenységeid során, előbb-utóbb szépen megjegyzed a szavakat, kifejezéseket, gyakran előforduló mondatokat. Add meg gyermekednek a lehetőséget, hogy az anyanyelvén kívül más nyelveket is "elsajátíthasson"!

Németezzünk/12 - Mesélj németül!

A kicsi gyermekek a mesék világával szorosan körülölelve nőnek fel. Még a kisiskolások is élvezettel hallgatják, ha apa vagy anya mesét olvas nekik. Miért ne használnánk ki ennek előnyeit a nyelvtanulásban is?

Németezzünk/13 - Német reggeli

Az otthoni nyelvtanulás során törekedj arra, hogy gyermeked minél tevékenyebben vehessen részt a német nyelv elsajátításában. Ne tanítsd neki a nyelvet, hanem amit csak lehet csináljatok együtt, és közben használjátok a németet. Hogy mit lehet közösen csinálni? Például enni! :)

Németezzünk/14 - Közös játék

A varázsszó: közös játék. Ez az, amire minden gyerek vágyik. Ezért nyaggat főzés közben, ezt szeretné, amikor "rosszul viselkedik", és így próbálja felhívni magára a figyelmedet. Nem kell hozzá más, csak tedd magad szabaddá fél órára, és teljesítheted gyermeked álmát – akár németül is!

Németezzünk/15 - Közös játék 2 (Szituációs játékok)

Nem feltétlenül van szükségünk különleges eszközökre vagy előre végiggondolt koncepcióra ahhoz, hogy fejlesszük a némettudásunkat. Bármilyen szerepjátékot játszhatunk, amit egyébként is szoktunk – csak most éppen németül.

Németezzünk/16 - Karácsonyi készülődés németül

Az adventi időszak izgalmakkal teli felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, mindazonáltal a legtöbb szülő igyekszik egy kis nyugalmat, meghittséget is biztosítani a családja számára, legalább az évnek ebben a hónapjában. Énekeljetek, játsszatok, tevékenykedjetek együtt németül is! A cikkben a karácsonyi készülődéshez kínálunk dalokat, segédanyagot, hallgatni és néznivalót. :)

Németezzünk/17 - Új év, új lendület

Január az év első hónapja. És mi jön utána? Tanuljátok meg a hónapok német neveit játékosan! Mivel még csak januárban járunk, és január a tél közepe, így ebben a bejegyzésben további ötleteket és segédanyagokat nyújtunk a "téli" szókincs bővítéséhez.

Németezzünk/8- Tanuljunk számolni!

Az óvodáskorú gyerekek nagyon élvezik a számokkal való ismerkedést. Akár kezdhetitek a német nyelvtanulást is a számok tanulásával, hadd legyen mindenkinek egy kis sikerélménye!

Németezzünk/7 - Nyelvtanulás babáknak

Sokan felháborodnak vagy megijednek, amikor babák vagy pici gyerekek nyelvtanulásáról hallanak. Tényleg olyan borzasztó ez? Komolyan ártanánk vele a picúroknak?

Németezzünk/6 - Egyszerű játékok

Továbbra is a játékoknál maradunk. Ezalkalommal olyan játékötleteket adunk, melyek nem igényelnek különösebb segédeszközöket, mégis szórakoztatnak, és egyben nyelvet is tanítanak.

Németezzünk/5 - Ismétlés a tudás anyja!

A német gyerekdalok után erre az alkalomra játékötletet ígértem Nektek. Egy igen népszerű játékot mutatok be, mely a nyelvtanulás során is hasznos lehet. Még játékeszközt is készítettem hozzá, remélem, elnyeri majd a tetszéseteket.

Németezzünk/4 - Ismerkedés a dalokkal

Bemutatjuk, hogyan taníthatunk meg gyermekünknek egy egyszerű és "elmutogatható" dalt úgy, hogy értse a szöveg lényegét, és meg is jegyezze a benne található kifejezéseket.

Németezzünk/3 - A mozgás öröme

Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy milyen fontos a gyerekeknek a mozgás. Lételemük és örömforrásuk. Hogyan kapcsolódik mindez a nyelvtanuláshoz? Lássuk!

Németezzünk/2 - Semmi sem hiábavaló!

Nagyon örülök, hogy belevágtok (vagy már korábban belevágtatok) gyermekeddel a német nyelv megízlelésébe. Esetleg megfordult a fejedben, hogy nincs is ennek értelme, hiszen kicsi még, majd tanul később. Nos, akkor hadd bátorítsalak: semmi sem hiábavaló!

Németezzünk/1 - Minden kezdet nehéz!

Szeretnél kisgyermekeddel németet tanulni otthon? Nem tudod, hogyan fogj hozzá? Valóban nem könnyű kitalálni, mit és hogyan csináljunk. Ráadásul legyen élvezetes, hatékony, és gyermekünk életkorának megfelelő. Tudjuk mindannyian: minden kezdet nehéz! Mi azonban megkönnyítjük a helyzeted!