Blog a gyerekek nyelvtanulásáról

Blog

Regisztrálj portálunkon, és iratkozz fel a NyelvBirodalom hírlevélre, hogy ne maradj le az újabb blogbejegyzésekről!

Melyik nyelvet válasszuk: angolt vagy németet?

Rágódom. Mint mindig. Ilyen alkat vagyok. Most éppen azon rágódom, hogy melyik nyelvet válasszuk az iskolában a gyerekeinknek. Egyelőre csak az első gyerek esetében aktuális a kérdés, de néhány év múlva a többiekkel is hasonló helyzetbe kerülünk. Melyik nyelvet válasszuk: angolt vagy németet?

Cikk folytatása

Augusztusban miért nincs annyi tábor?

Két és fél hónap nyári szünet. Hihetetlenül hosszú idő. Egy szép, színes táblázat mutatja, hogy családunk öt tagja a nyári szünet mely napján éppen hol tartózkodik. Egy ideig szépen haladtunk a menetrend szerint, majd csörgött a telefon...

Cikk folytatása

Utazás Montenegróba: soknyelvű kavalkád

Idén nyáron jó messzire elutaztunk. A három gyerekkel 16 óra alatt gurultuk végig az 1100 kilómétert, mire megérkeztünk montenegrói szállásunkra. Célunk nem a nyelvgyakorlás volt, de azért arra számítottam, hogy ha már ilyen messzire elmegyünk, majd gyakoroljuk az angol nyelvet, hiszen rá fogunk szorulni.

Cikk folytatása

Mese az újévre: a Te könyvedbe mi kerül?

Ezzel az aranyos és elgondolkodtató mesével kívánunk Neked boldog új évet a NyelvBirodalomból! A mese angolul van, hogy minden alkalmat megragadhass a nyelvgyakorlásra. :) (Németeseknek is hoztam egy kis meglepetést.)

"Two little boys were at play one day when a Fairy suddenly appeared before them and said..."

Cikk folytatása

Játékötletek nyelvtanuláshoz a mindennapokra

Sokszor nehéz kitalálni olyan játékot, amivel az idegen nyelvet is tudod gyakorolni gyermekeddel, akár néhány percben, és ő is élvezi a mókát. Mi itthon az alábbi játékokat játszottuk mostanában, és úgy gondoltam, talán Neked is jól jön egy-két ötlet. Szinte bárhol tudtok velük nyelvet gyakorolni, és bármilyen nyelven játszhatjátok őket.

Cikk folytatása

Porfogó legyen vagy játék?

A nyaralási emlékekből játékot készítettünk, melyet a nyelvtanulásban is hasznosítani tudunk. Jól jöhet a hűvösebb őszi napokon vagy a hosszú téli estéken is.

Cikk folytatása

Ezt játszottuk ma: szólánc

Próbálok mindennap becsempészni egy kis játékos angolt gyermekeim életébe. Lehetőleg ne kelljen hozzá semmilyen különleges hozzávaló, és bármelyik pillanatban elő lehessen kapni, amikor épp együtt vannak. Most a szóláncot "kaptam elő."

Cikk folytatása

Angol nyelvű magazinok gyerekeknek

Óvodáskorú gyermekeim számára mindig nagyon izgalmas feladat (volt) kinyitni a postaládát és meglesni, lapul-e benne valami kincs. Betűzgetni a címzett nevét, és reménykedni, hogy nem anyának vagy apának jött már megint egy unalmas levél, hanem esetleg az ő nevük szerepel a borítékon. És megtörténik a csoda...

Cikk folytatása

Görögországban jártunk

Tizenhét órányi autókázás után teljesen kimerülve végre elértük utazásunk célját. Az észak-görögországi, tengerparti falucska már hónapok óta hívogatott minket. Mit is tehettünk volna, mikor az éjszaka kellős közepén elértük A tengert? Irány a víz! A kellemesen langyos hullámokból nem is igen jöttünk ki két héten át.

Cikk folytatása

Rendhagyó húsvéti üdvözlet

Lassan 16 hónapja annak, hogy létrehoztuk a NyelvBirodalmat. Ez volt az egyik első fotó, amit közzétettünk a portálon. (Bőszen olvasunk egyik kislányommal! :)) Már régóta tervezem, hogy köszönetet mondjak egyrészt a munkatársaimnak, másrészt Neked, kedves Látogatónk és Olvasónk, és most, mivel úgyis akartam Neked írni a húsvét kapcsán, megragadom az alkalmat.

Cikk folytatása

Mit tegyek, ha ő nem akarja?

Elhatároztad, hogy belefogsz az otthoni nyelvátadásba. Hetek, talán hónapok óta olvasgatsz már a témáról, gyűjtögeted az anyagokat, ötleteket. Lelkesen megteszed gyermekeddel az első lépéseket, és rögtön jön az első (nem várt) akadály is: gyermeked köszöni szépen, de nem kér a nyelvtanulásból. Benned egy világ omlik össze. Mit lehet ilyenkor tenni?

Cikk folytatása

Milyen szülő leszel 20 év múlva?

A gyereknevelés az egyik legnehezebb és legfelelősségteljesebb szakma(?) a világon. A szülőnek folyamatosan olyan döntéseket kell meghozni, melyeknek a jövőre nézve jelentős kihatásuk van. Ha a szülő elbizonytalanodik, segítséghez fordul. Te kitől kérsz tanácsot a korai nyelvtanulás kérdésében?

Cikk folytatása

Neked mit tanácsolnak a pedagógusok?

A következő történetet Ágota mesélte nekünk - akit természetesen nem így hívnak a valóságban, de kérte, hogy ne fedjük fel kilétét. A történet nagyon elgondolkodtatott minket, és úgy döntöttük, hogy közzétesszük a portálon, hiszen sok szülőt, családot érinthet. 
Ágota szülői értekezleten volt az óvodában, ahova nagycsoportos kisfia jár. A szülői értekezleten az iskolaérettségről beszélt egy kifejezetten szimpatikus tanítónő.

Cikk folytatása

Az eredményes nyelvtanulás titka

Az első blogbejegyzéshez igen tanulságos és nagy tapasztalatot tükröző hozzászólások érkeztek, köszönjük Nektek. Felmerült az is, hogy vajon milyen szintre lehet eljutni a kisgyermekekkel, vajon milyen eredményeket lehet elérni a korai nyelvtanulással és az általános iskolai nyelvoktatással.

A nyelvtanulás eredményessége természetesen rengeteg tényezőtől függ. Vajon melyik tényező az, amelyik a legjobban számít?

Cikk folytatása