Angolozzunk!

Angolozzunk/5 - Ismétlés a tudás anyja!

Az angol gyerekdalok után erre az alkalomra játékötletet ígértem Nektek. Egy igen népszerű játékot mutatok be, mely a nyelvtanulás során is hasznos lehet. Még játékeszközt is készítettem hozzá, remélem, elnyeri majd a tetszéseteket.


Elmélet:
Ismétlés a tudás anyja!

Ugyan a könyökünkön jön már ki, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a nyelvtanulás során az ismétlés. A szavak, kifejezések csak akkor másznak a fejünkbe, ha elégszer találkozunk velük. Az első találkozás során is többször el kell ismételnünk őket, majd másnap, harmadnap, hetente stb. újra és újra meg kell ezt tennünk! Ez borzasztó...

Szerencsére számos olyan módszer létezik, ami biztosítja nekünk, hogy "fájdalommentesen" történjen meg ez a sok ismétlés. Egyik ilyen mód a játék, hiszen figyelmünket leköti a játékra való koncentrálás. Éppen ezért a játék kicsiknek, nagyoknak, felnőtteknek egyaránt ajánlott "tanulási módszer".

 
Gyakorlat: Memóriajáték

A bevezetőben sejtetett játék a sokak által ismert és kedvelt memóriajáték. (Ha véletlenül nem ismered a játékszabályokat és regisztrált tagunk vagy, itt elolvashatod őket.) Mivel a memóriajáték során egyetlen játszma alatt is rengeteg ismétlés történik, kifejezetten alkalmas szavak és kifejezések tanulására.

Elővehetjük a gyerekszobában fellelhető "kész" memóriajátékokat is (kártyákat, falapocskákat stb.) és gyakorolhatjuk az azokon szereplő képek neveit, de készíthetünk mi magunk is kártyákat attól függően, hogy mely kifejezéseket szeretnénk kisgyermekünknek megtanítani.

Egy memóriajátékot én is készítettem Nektek (ha még nem regisztráltál, itt megteheted), amit a Letölthető játékok és feladatok rovatunkban találhattok meg. Inkább nagyobbaknak szántam, mivel már ismerni kell hozzá a színeket, sőt a még nagyobbakra is gondoltam, mert készítettem hozzá "szöveges" kártyákat is azoknak, akik már tudnak olvasni.

A színkártyákat ábrázoló lapot nyomtassátok ki, ragasszátok rá valamilyen vastagabb papírra, és vágjátok ki a kártyákat. A "sima" memóriajátékhoz két garnitúra színkártyára lesz szükségetek, a szöveges verzióhoz egy csomag színkártya és egy csomag szöveges kártya kell. Nem szükséges az összes kártyát egyszerre használni, ha csak 4-5 színt akarsz első körben megtanítani, az is elegendő. Később, mikor már azok jól mennek, bővíthetitek a használt kártyák számát.

Ezekkel a színkártyákkal megtaníthatjátok gyermekeiteknek egyrészt a színek neveit (What colour is it? It's pink. It's black. stb.), másrészt a játék levezetéséhez szükséges kifejezéseket (It's your turn. Put the card on the table. Let me have a look at it. stb.)

Fontos! Akkor lesz az angolozás a leghatékonyabb, ha a játék során végig angolul beszéltek. Próbáljátok meg gyermeketeket is rávenni, hogy angolul válaszoljon-reagáljon, de az sem baj, ha ez nem így történik. Erőltetni nem kell, akkor inkább ismételjétek el Ti angolul az ő mondandóját is. Előbb-utóbb, ha már biztosnak érzi magát benne, meg fog szólalni angolul is.

Ha csemetétek még nem ismeri a színeket, akkor ezekkel a kártyákkal el is kezdhetitek gyakorolni őket. Például kiteszed a sárga kártyát a földre, és kerestek a szobában olyan tárgyakat, amik sárga színűek (What colour is it? It's yellow. Show me something yellow in the room. The wall paper is yellow. That pencil is yellow. stb.)

Ha kipróbáltátok a játékot, ne felejtsétek el megírni, hogy tetszett-e, akár itt alul egy hozzászólásban, akár a fórumon a Vélemények a portálról cím alatt! Legközelebb tovább játsszunk, tarts velünk! (Feliratkozás a rovatra)

Addig is jó angolozást kívánok Nektek!

 
Sachsné Jusztin Edit
alapító szerkesztő

NyelvBirodalom.hu

  

 « Előző bejegyzés / Következő bejegyzés »

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra

 

NyomtatásE-mail