Angolozzunk!

Angolozzunk/20 - Állatokról haladóknak

Korábban már foglalkoztunk az állatok témakörével: Mit mond a ló angolul? Most kifejezetten a kicsit nagyobb gyerekeknek ajánlunk játékos feladatokat, videókat, dalokat, érdekességeket. Ha már túl vagy azon, hogy melyik állatot hogyan nevezik angolul, akkor ezt feltétlenül nézd meg!

 

Elmélet: Hálás témakör!

A gyerekek nyelvoktatásában az állatok témaköre igen hálás, hiszen kisebbek és nagyobbak is szívesen csatlakoznak bármilyen tevékenységhez, ha az az állatokhoz kapcsolódik.
Mindig a gyermek életkorának megfelelő anyagokat adj a kezébe! Egy-három évesekkel nézegess állatos képeskönyveket, hallgassatok egyszerű kis dalocskákat. Először tanulja meg az állatok nevét, és hogy milyen hangokat adnak ki az egyes állatok.
Ha már nagyóvodás vagy kisiskolás gyermeked, akkor nézzetek utána - természetesen angolul -, hogy hol élnek és mit esznek az egyes állatok, vagy hogyan mozognak, milyen különleges szokásaik vannak.
Figyelj gyermeked jelzéseire! Olyan témákkal foglalkozzatok, melyek érdeklik őt, és olyan tevékenységet válasszatok, melyben örömét leli.

 

 


Gyakorlat: Állatos feladatok, gyerekdalok, ismeretterjesztő anyagok haladóbb nyelvtanulóknak

Ebben a bejegyzésben azoknak a gyerekeknek gyűjtöttem össze segédanyagokat, akik már ismerik az állatok neveit angolul, és kicsit "komolyabb" feladatokra van szükségük. 

A következő feladatban ki kell találni, hogy melyik állatról van szó. Olvasd fel gyermekednek (vagy tanítványodnak) a feladatban található szöveget! Ne ijedj meg, ha szerinted gyermeked még nem ismer minden szót. Nem szükséges, hogy minden egyes szót értsen, elég ha a "kulcsszavakat" megérti, és abból kikövetkezteti a jelentést. Kezdhetjük? Klikkelj valamelyik állatra, hogy a British Council megfelelő oldalára juss:

6-8 éves korban már minden gyerek nagyon szeretne valamilyen kis háziállatot, melyről ő egyedül gondoskodhat. Ez kiváló alkalom arra, hogy gyakoroljátok ezeket a szerkezeteket:
- I have a dog. I don't have a dog. I have two guinea pigs. - Van egy kutyám. Nekem nincs kutyám. Nekem van két tengerimalacom.
- I would like a horse. I would like some fish. - Szeretnék egy lovat. Szeretnék halakat. (Ugye tudod, hogy több halacska esetén is az egyes számú alakot használjuk: "fish", és csak a különböző "halfajták" említésekor mondjuk, hogy "fishes"!)
-
I like cats. I don't like hamsters. - Szeretem a macskákat. Nem szeretem a hörcsögöket.

Bemelegítésként nézd meg ezt a kis videót, ahol "eredeti" angol gyerekek mutatják be kis (vagy nagy) háziállataikat. A videó megtekintése után válaszolj az ott feltett kérdésekre is!
Have you any pets?

Nagyon érdekes téma - bevallom, még engem is leköt -, hogy az egyes állatok hol és hogyan élnek, mivel táplálkoznak. A National Geographic gyerekeknek szóló oldalán csodálatos anyagra bukkantam. Rövid leírásokat találsz az egyes állatok különlegességeiről (természetesen angolul!), mindezt gyönyörű fotókkal illusztrálva és térképen ábrázolva az állatok élőhelyét. Nézd meg a videókat is! Olvasgassatok, nézelődjetek és csodálkozzatok! :) 
National Geographic Kids - Creature Features

Ha nem tudod vagy nem szeretnéd gyermekedet a gép elé ültetni, akkor a következőt ajánlom. Fogj néhány papírlapot, és pár vonallal jelképesen rajzold le az állatok különféle lakhelyeit (nest, water, cave...) majd kezdjétek el összegyűjteni, hogy melyik állat hol él. Nagyobb gyermekkel játszhatod úgy is, hogy az állatok nevét is papírcetlikre írod, így kicsit ismerkedik a szavak írott formájával is, melynek megtanulása az angol nyelvben - valljuk be - nem kis munka. Hogy még több ötleted legyen ehhez a játékhoz, vagy hogy a szókincsedet egy kicsit kiegészítsd, nézz szét ezen az oldalon!

Nálunk nagy kedvenc az angol dalok hallgatása/nézése, így most is ajánlok két újabb angol nyelvű dalt az állatos témakörhöz. Mindkét videó alatt megtalálod a pontos szöveget:

Mozogj együtt az állatokkal, és közben találd ki, hogy mi rejtőzik a dzsungelben!
Tanuld meg az ABC-t az állatok neveivel!

Végezetül pedig nézd meg ezt a kisfilmet az állatok kicsinyeiről! Most sem baj, ha úgy érzed, hogy gyermeked még nincs angolból ezen a szinten és nem fog mindent érteni. A nyelv "dallamát" is el kell sajátítani, és bizonyára nagyon sok szót, kifejezést felismer majd, ami neki mind apró sikerélményt jelent.

 


Jó angolozást kívánok!

Sachsné Jusztin Edit
alapító főszerkesztő,

három gyermek édesanyja

 

 

 


Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
{addthis}

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a rovatra!

<< Előző bejegyzés / 

Angolozzunk! kezdőlap / Akartok németezni is? / Fórum / Vissza a főoldalra
 

Nyomtatás